Radar · Miljö

Ny rapport: Coca-cola världens största plastbov

En vit häger står mellan dumpade plastflaskor och avfall vid floden Sava i Belgrad, Serbien.

Coca-cola är världens största producent av plastavfall 2020, enligt en ny rapport från den globala rörelsen Break free from plastic. På andra och tredjeplats kommer PepsiCo och Nestlé.

Organisationen Break free from plastic genomför årligen en analys av plastavfall som plockas av volontärer i flera olika länder.

I år deltog uppemot 15 000 volontärer från 55 länder, som plockade plast längs stränder, i parker, i städer och på andra platser där människor slänger skräp. Totalt samlades 346 494 plastföremål in, varav 63 procent hade en tydlig märkning.

Resultatet av årets undersökning som nu har presenterats visar att Coca-cola toppar listan som världens värsta plastbov med flest plastavfall för tredje året i rad. PepsiCo hamnar på andraplats och följs av Nestlé. Även de har behållit sina platser bland de märken med flest plastavfall i tre år.

Coca-cola överlägset värst

I 51 av totalt 55 länder där volontärerna plockade plastavfall påträffades föremål märkta med Coca-cola. Totalt samlades det in 13 834 plastföremål som tillhörde företaget. Det är mer än det skräp som samlades in från PepsiCo och Nestlé tillsammans ( 5,155 föremål i 37 länder var från Nestlé och 8,633 föremål i 43 länder från PepsiCo).

Företagen får nu hård kritik från Break free from plastic för att inte ha gjort någon framgång under åren.

”Världens främsta förorenande företag hävdar att de arbetar hårt för att lösa problemet med plastföroreningar, men istället fortsätter de att pumpa ut skadliga engångsförpackningar av plast. Vi måste stoppa plastproduktionen, avveckla engångsanvändning och implementera robusta, standardiserade återanvändningssystem. Coca-Cola, PepsiCo och Nestlé borde vara ledande för att hitta riktiga lösningar”, skriver Emma Priestland, global kampanjkoordinator på Break free from plastic, i ett pressmeddelande.

Slutar inte med plastförpackningar

Coca-cola har tidigare under också kritiserats hårt efter att ha meddelat att de inte skulle sluta med plastflaskor. I mars pekades Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé och Unilever ut som ansvariga för en halv miljon ton plastavfall i sex utvecklingsländer årligen av den kristna organisationen Tearfund.

Coca-Cola har tidigare sagt att de tar itu med förpackningsavfall i samarbete med andra och tillbakavisat påståenden om att företaget inte har gjort någon framgång, skriver The Guardian.