Glöd · Ledare

Förskolebarnens föräldrar behöver inga moralkakor till fikat

Borås stads förskoleförvaltning gick för några dagar sedan ut med informationen att om föräldrar som behöver barnomsorg över jul och nyår måste inkomma med intyg från arbetsgivare eller skola om huruvida de faktiskt ska arbeta/studera eller ej.

Detta skapade givetvis upprörda känslor, och en av Borås tidnings medarbetare, Hanna Grahn, har uppmärksammat detta i en text där hon bland annat skriver att ”Jag kan lätt förstå den intuitiva känslan av kränkthet. Samtidigt har jag känslan av att synen på att lämna barnen till förskolan har förändrats de senaste åren. Uppenbarligen finns det föräldrar som gör fel, lämnar barnen på förskolan medan de gör något annat än att arbeta eller studera – tränar, handlar, dricker kaffe, vilar.”

Okej. Vi kan börja med att det enligt Grahn finns föräldrar som ”gör fel” om de inte hämtar sina avkommor direkt efter arbetstidens slut utan istället gör helt ”onödiga” saker med sitt liv som att exempelvis träna, handla, eller vila. För bövelen, om man ville få handla, träna eller vila så borde man väl aldrig skaffat barn eller? Så fort man skaffat barn borde väl hela livet handla om att ta hand om barnet? Då försvinner väl allt behov av att ta hand om sig själv, att effektivisera livet genom att inte släpa med alla barn ut i butiken (speciellt i coronatider), att andas lite över en kopp kaffe för att orka med allt? Pffff, skaffar man barn får man väl skylla sig själv och ta hand om dem själv också!

Ja jo, så var det kanske förr, för kvinnor i alla fall. Men det var på den tiden åtta timmars arbetsdag var baserad på att på 8 timmar kunde EN person (fadern, förväntades det) försörja en hel familj. Det är inte så det ser ut i dag. Nu är det 16 timmars arbetsdag som förväntas försörja en familj, det vill säga båda föräldrarna. Men ändå ska vi förvänta oss att föräldrar inte ska hinna med något annat än att arbeta 100 procent och sedan enbart ta hand om sina barn.

Låt oss gå vidare till nästa citat: ”Det finns uppenbarligen vuxna som ser förskolan som en självklar serviceinrättning, när man som förälder har lust att göra något annat än att hämta sina barn.” Här har jag bara lust att säga, ja, och? Självklart borde förskolan vara ett ställe där barnen är medan föräldrarna ”gör andra saker”. Spelar faktiskt inte någon roll vilka dessa andra saker är. Speciellt så här i coronatider vore det väl verkligen rimligare att barnen kan vara kvar på förskolan medan föräldern själv köper in till middagen än att hen ska släpa med sig alla ungar in på Coop exakt i rusningstiden eller ta med barnet till gymmet och lämna dem i ”dagisavdelningen” om den ens finns på ens gym.

I Danmark, som jag just bott i i tio år, finns inget krav på att man måste arbeta si eller så många timmar för att få ha sitt barn på förskolan, eller några andra krav alls faktiskt. Man kan välja mellan att ha sitt barn på förskolan på heltid eller deltid, och ingen kollar om du är arbetslös eller sjukskriven eller just har fått det andra eller tredje barnet eller whatever regler som vi har i Sverige.

Då och då kommer det dock upp typiskt svenska åsikter i debatten i Danmark också. Häromåret var det en undersökning som visade att hälften av alla danska föräldrar som hade semester ändå hade sina barn på förskola eller fritids hälften av semesterdagarna – och det blev lite debatt. Men vad danskarna kommer fram till gång på gång, och som Sverige inte verkar vilja komma fram till alls, är att förskola inte är till för föräldrarna, utan för barnen.

Jag är 100 procent med Danmark här. Det spelar ingen roll vad föräldrarna gör när barnen är på förskolan. Hey, jag trodde att hela poängen med att alla som jobbar inom förskolan blir så arga när man nedvärderar deras roll till ”dagisfröknar” var för att förskolan faktiskt är viktig för barnen?

Så nu får vi bestämma oss. Ska vi tycka att förskolan är en slags ”dagis” där vi lämpar över våra barn när vi som föräldrar utför ”det enda riktiga arbetet”, det vill säga lönearbetet (absolut inte annat som att till exempel ta hand om oss själva eller vår familj genom att träna eller köpa mat)? Eller ska vi tycka att förskolan är en plats där våra barn lär sig saker och är i kontakt med andra barn i samma ålder? Välj nu. Dagis eller förskola. Oviktigt eller viktigt. Orimligt eller rimligt. Välj.

Alltså jag uppskattar ju de milda vintrarna, det gör jag.

Men jag får väl njuta nu då innan jorden går under.