Radar · Inrikes

Nobelprisen delas ut jorden runt

Medicinpristagaren Michael Houghton fick sina Nobelutmärkelser vid hemmet i Kalifornien på tisdagen.

Årets utdelning av Nobelmedaljer och diplom sker runt om i världen i lågmälda ceremonier där pristagarna bor eller arbetar. Men äran är lika enorm som vanligt, detta coronaår till trots.

Michael Houghton, född i Storbritannien och en av Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin, tog emot sina hederstecken utanför sitt hem i Danville, San Francisco, på tisdagen. Han är professor i virologi vid University of Alberta i Kanada och chef för ett forskningsinstitut där. Nobelpriset är belöningen för forskning som gjort det möjligt att behandla virussjukdomen hepatit C, en form av kronisk gulsot som drabbar miljontals människor varje år och orsakar hundratusentals dödsfall.

Den 89-årige britten Roger Penrose, professor vid universitetet i Oxford, delar Nobelpriset i fysik för upptäckter om svarta hål. Han kunde 1965 genom att utveckla helt nya och snillrika matematiska metoder visa att svarta hål finns på riktigt och är en naturlig konsekvens av naturens lagar – och relativitetsteorin, vilket dess upphovsman Albert Einstein inte trodde var möjligt i praktiken. På tisdagen överlämnade ambassadör Torbjörn Sohlström över medalj och diplom på svenska residenset i London.

En av tre fysikpristagare är tysken Reinhard Genzel vid Max Planck-institutet samt University of California i Berkeley. Med allt starkare och mer avancerade teleskop ledde studier av ett område i Vintergatans mitt i nästan 30 års tid till slutsatsen att där fanns ett svart hål. Hans Nobelutmärkelser delades ut av ambassadör Per Thöresson i München på tisdagen.

Redan i söndags fick Louise Glück, Nobelpristagare i litteratur, ta emot sitt pris. Överlämnandet skedde i pristagarens trädgård i Cambridge, Massachusetts, vid en en ceremoni ledd av Sveriges generalkonsul Annika Rembe. Det var pristagarens egen önskan att få ha ceremonin utomhus i trädgården, som hon delar med sina grannar.

Nobelpristagarna har själva fått välja om de vill vara inomhus eller utomhus under ceremonin samt om gäster ska närvara.