Radar · Mänskliga rättigheter

Danmark ber om ursäkt till grönländska barn

Mette Frederiksen i folketinget.

Danmarks regering säger formellt förlåt till 22 grönlänningar som drogs in i ett socialt experiment på 1950-talet. Barnen tvångsförflyttades till Danmark för att bli mer danska.

Barnen hämtades på Grönland 1951 och skulle assimileras, lära sig danska och släppa sin bakgrund. Planen var att de senare skulle kunna återvända till Grönland som dansktalande ledare.

Sex av de 22 personerna är ännu i livet. De har mottagit personliga brev från statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokraterne).

”Jag har följt saken i många år och jag blir alltjämt djupt berörd av de mänskliga tragedier som den inrymmer”, säger Frederiksen enligt ett pressmeddelande, där hon noterar att ett brev inte kan väga upp för ett ”liv av saknad” efter familj och anhöriga.

Ursäkten följer på en utredning som genomfördes förra året.

– Jag är så otroligt lättad över att ursäkten äntligen kom. Det är väldigt, väldigt stort. Det betyder allt. Det har jag kämpat för sedan 1998, säger Helene Thiesen, en av de 22.

Hon var sju år när hon togs från sin familj och berättar att hon inte hade någon kontakt med den under sin tid i Danmark. Och när hon fick återvända till Grönland placerades hon på barnhem.

1951 var Grönland ännu en dansk koloni, men på väg att bli en regelrätt del av Danmark. Sedan 1979 har ön haft självstyre och det utvidgades också i en folkomröstning år 2009.

Fakta: Grönland

Grönland är världens största ö, med en befolkning på cirka 56 000 invånare. Runt 80 procent av landytan täcks av is och den isfria arealen är lite mindre än Sveriges yta.
Grönland har varit en dansk koloni sedan 1814. 1953 ändrades Grönlands status från koloni till danskt län och 1979 fick grönlänningarna självstyre.
Det innebär att den danska drottningen är statsöverhuvud och att den danska regeringen har ansvar för bland annat utrikes- och försvarspolitik, rättsväsende och administrationen av naturtillgångar.
2009 utvidgades självstyret. Grönland fick äganderätten till sina naturtillgångar i marken, med förbehållet att om vinsterna blev stora skulle det danska stödet minska i motsvarande grad.
Danmarks årliga bidrag motsvarar runt hälften av Grönlands budget. Den viktigaste inkomstkällan utöver pengarna från Danmark är fiske.
Grönlänningarna själva vill enligt opinionsmätningar gärna ha självständighet, men inte på bekostnad av sämre levnadsstandard.
Källor: Landguiden/UI, Ritzau

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV