Radar · Djurrätt

3 x julkalendrar för djuren

Veganfamiljens julkalenden heter Aktiv för djuren i juletid.

En tredjedel in i advent – och hög tid att tipsa om julkalendrar. Vi har hittat tre om djurrätt som du kan följa på Youtube och Facebook.

Influencerfamiljen Veganfamiljen lanserade sin julkalender förra året och gör comeback i år med helt nytt innehåll i luckorna. Kalendern Aktiv för djuren i juletid har en julig jingel och inramning och i varje lucka möts vi av en engagerad person som ger sina fem bästa tips på hur man kan engagera sig för djurens rättigheter. Några som varit med hittills i årets kalender är Vegomagasinets Mattias Kristiansson, Max Malm från Total insyn och 18-åriga aktivisten Astrid Rosen, som är aktiv i flera sammanhang och bland annat tipsar om att gå med i appen Tik-tok – varför får vi veta i den sjätte luckan.

Även Martin Smedjeback från Total Insyn är en av luckvärdarna, och han har dessutom sin egen kalender via Youtubekanalen Ett år för djuren. Här är också julkänslan närvarande när Martin tipsar om hur du blir en bättre djurrättsaktivist. Vi får bland annat lära oss om hur man kan rädda djur genom civil olydnad, rätt intervjuteknik och vad vi kan läsa och lyssna på för att förkovra oss om djur och djurrätt.

Ljud för djuren bjuder på gratis ljudböcker och ett litet textutdrag varje dag i sin julkalender för djuren
Ljud för djuren bjuder på gratis ljudböcker och ett litet textutdrag varje dag i sin julkalender för djuren.

Den tredje kalendern är den till formen enklaste. Ljud för djuren är ett projekt som producerar ljudböcker med fokus på djurrätt och veganism, helt ideellt. Varje dag lägger de ut en kort text med koppling till djurrätt, och länkar till den ljudbok eller podd den är tagen från. Till skillnad från de andra två ligger den här på Facebook och Instagram.

Kanske är innehållet i kalendrarna inte alltid helt nytt för den redan aktive, men det går ju alltid att tipsa sina bekanta. Tanken med Ljud för djurens kalender är också att sprida kunskap om hur djuren har det till en vidare krets.

”Julen är snart här och för många av oss är julen en fröjdefull tid full av glädje och god mat. Men många tänker inte på hur djuren har det”, som Ljud för djuren skriver.

Läs också i Syre: Möttes av blodfylld mugg – ”Veganfamiljen” trakasserad på Vegandagen