Glöd · Ledare

Tusentals behöver en tillflykt under coronakrisen

Social distans blir en annan sorts närhet. Vänner visar varandra sina soluppgångar och hur det ser ut där de sitter hemma och jobbar. Katter, kaffemuggar, hemgjord ergonomi och betande rådjur utanför fönstret. En sorts närhet och en sorts frihet.

Men den där tillvaron är inte alla förunnad. Förutom alla som måste åka långt med kollektivtrafik varenda dag, i rusningstid, oavsett vilka pandemier som härjar, finns de som inte kan ta skydd hemma. Någon som bor i en etta med fru och några barn och får höra av ambulanspersonalen att han ska hålla social distans. De som bor under en bro med några kompisar och är tvungna att tränga ihop sig för att kroppsvärme ändå är viktigast.

Och så finns de som förlorar sin frihet och sin trygghet när de inte har ett liv utanför hemmet längre. För att de lever med någon som hackar på dem hela tiden, kontrollerar och kanske slår dem. Annars kan de få lite andrum på jobbet eller i skolan. Nu har de den där människan omkring sig hela tiden och situationen hotar att explodera. Någon av dem förlorar jobbet och så räcker månaden längre än pengarna och så är det klippt. Till exempel.

Allt det där är bra argument för basinkomst, men nu, akut, finns det också något annat vi skulle kunna göra. Tusentals hotellrum med bäddade sängar står tomma. I San Francisco och London får hemlösa bo i de tomma hotellrummen under coronakrisen. I Paris får misshandlade kvinnor en tillflykt. De kan gå ner på närmaste apotek och säga ett kodord till personalen, så får de hjälp till ett hotellrum där de kan bo. I Sverige finns nätverket #utanskyddsnät, som kräver att vi gör likadant här. Men hittills har det varit klent med gensvar.

Stockholms kommun skriver att de har ändrat sitt sätt att arbeta med hemlösa under coronakrisen. Så bra, tänker jag och tittar efter. Men det visar sig att ändringen består i att de hellre talar i telefon med de hemlösa än tar emot besök. På grund av smittorisken. I själva verket är det många kommuner som stänger sina härbärgen just nu – på grund av smittorisken.

Vänsterpartiet kom i dag med flera förslag som ska skydda människor från vräkning och hemlöshet under coronakrisen, och de föreslår också att hemlösa ska kunna bo på vandrarhem under den här tiden. Det är bra förslag.

Corona drabbar alla, också dem som inte blir sjuka. På ett eller annat sätt. Det finns tusentals rum på vandrarhem, tusentals tomma hotellrum med rena lakan i sängarna som väntar på dem som behöver dem. Låt dem komma in!