Radar · Migration

Stor oro för att Migrationsverkets förvar bidrar till smittspridning

I vanliga fall kan fler personer bo i samma rum, men nu har Migrationsverket satt gränsen till fyra personer.

För att minska spridningen av covid-19 kräver nätverken Ung i Sverige och Look at Sweden now att de som sitter i Migrationsverkets förvar ska släppas. Förvaren är små, slutna och trångbodda – motsatsen till Folkhälsomyndighetens rekommendationer i övrigt, enligt anmälans undertecknade.

Att hålla kvar asylsökande som fått avslag i förvar tjänar varken individ eller samhälle på, menar nätverken Ung i Sverige och Look at Sweden now. De får medhåll från FN som den 25 mars gick ut med budskapet om att asylsökande som frihetsberövats i väntan på utvisning bör släppas under den pågående coronapandemin.

Som Syre tidigare rapporterat har fall av corona bekräftats på förvaret i Märsta, där det också sitter svårt sjuka personer intagna. Att följa rådet att distansera sig socialt är i dessa anläggningar svårt.

”Ta ansvar, hörsamma det FN säger och släpp ut de förvarstagna nu. Corona gör ingen skillnad på människor. Ska Sverige göra det? Vi ser fram emot ett snabbt svar och agerande från regeringens sida”, skriver nätverken Ung i Sverige och Look at Sweden now i orosanmälan.

Migrationsverket, som tagit emot anmälan, menar däremot att deras verksamhet är samhällsviktig och kommer fortgå. De har, enligt en mejlkonversation med Syre, vidtagit nödvändiga åtgärder. De har satt taket för hur många intagna som får dela rum till fyra personer. Det gör kapaciteten lägre och det finns nu 300 platser i landet, mot 519 i vanliga fall.

Om någon ska släppas ur förvar sker det efter en individuell bedömning. Det är inte aktuellt att släppa ett stort antal personer enbart med anledning av coronaviruset. 200 personer ska enligt uppgifter från Migrationsverket ha släppts ur förvar de senaste veckorna, varav en majoritet var polisärenden.

”Vi ser kontinuerligt över om justeringar behöver göras för att minska risken för smittspridning i verksamheten. Vi förstår att det finns oro hos personal och förvarstagna precis som i övriga samhället. Samtidigt bedöms förvaren vara en av flera samhällsviktiga verksamheter för att upprätthålla den reglerade invandringen”, skriver Migrationsverkets presskommunikatör Linn Nilsson i ett mejl till Syre.

Varför sitta instängda

Nätverken Ung i Sverige och Look at Sweden now ifrågasätter starkt att asylsökande som fått avslag ska hållas instängda under coronakrisen. Deportationerna, som i stort omöjliggjorts på grund av coronaviruset, kommer dröja. Att då hålla dessa individer instängda borde inte vara en prioritet, eftersom samhällsresurserna är knappa och förhållandena på förvaren inte på något sätt kan anses följa rekommendationerna för hur smittspridning ska undvikas.

Migrationsverket arbetar på att se över den nya situation som coronaviruset bidragit till i förhållande till deras verksamhet:

”Coronavirusets spridning är en unik situation vars konsekvenser är mycket svåra att överblicka, både vad gäller personer som ska komma till Sverige på besöker eller för att arbete men också för personer som har ett utvisningsbeslut och ska lämna landet. Våra rättsliga experter ser just nu över hela migrationsområdet för att se hur Migrationsverket ska agera, både med tanke på de konsekvenser som kommit till följd av coronavirusets spridning men även med tanke på de konsekvenser som vi ser kan komma”, skriver Linn Nilsson vidare.

Coronaviruset har klassats som samhällsfarligt och regleras under smittskyddslagen. Den som tror sig vara smittat har enligt lag skyldighet att vidta rekommenderade åtgärder. Nätverken bakom orosanmälan menar att det inte är möjligt att följa dessa rekommendationer i förvaren. Personal på plats kan också både smittas och riskera att smitta de som sitter förvarstagna. Att gå undan är svårt.

Nätverken skriver i sin orosanmälan att Migrationsverket idag inte tycks vara kapabla att sätta upp riktlinjer för hur pandemin ska hanteras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV