Radar · Miljö

Naturskog avverkad i Arvidsjaur

Sveaskog har länge kritiserats för att avverka  skog med höga naturvärden.

Trots mångåriga protester har det statliga skogsbolaget Sveaskog avverkat en 200-årig naturskog i Arvidsjaurs kommun. Skandalöst, anser företrädare för Skydda skogen.

Skogen ifråga redovisades 2005 som skyddsvärd statlig skog av Naturvårdsverket. 2018 uppmärksammades Sveaskogs avverkningsplaner vid Melakträsk-Långtjärnen, där bolaget tidigare avverkat naturskogar. I flera öppna brev från den ideella naturvården Sveaskog uppmanats att stoppa avverkningen på grund av skogens höga naturvärden, men nu har den alltså genomförts.

Det är skandalöst att Sveaskog har gått in och avverkat denna värdefulla skog trots alla protester. Istället för att agera föredömligt agerar Sveaskog oerhört nonchalant genom att fortsätta avverka sina skyddsvärda skogar trots kännedom om deras höga naturvärden, säger Julian Klein, talesperson för Skydda skogen, i ett pressmeddelande.

Tidigare avverkning har gett upphov till kraftiga körskador under 2019 uppmanades i flera omgångar både Sveaskog och riksdag och regering att stoppa skogsbruksåtgärder i alla skogar med höga naturvärden i hela Sverige. Bland annat deltog 45 000 privatpersoner och 23 organisationer i en kampanj där man krävde att Sveaskog ska skydda samtliga sina skyddsvärda skogar och att avkastningskraven sänks för att möjliggöra detta. Även forskare har deltagit i upprop mot avverkningen.

Trots att politiker har fått kännedom om Sveaskogs avverkningsplaner sätter ingen stopp för Sveaskogs hänsynslösa skogsbruk. Vi kräver att Sveaskog omedelbart stoppar sina avverkningsplaner i alla kvarvarande skogar med höga naturvärden, säger Julian Klein.