Radar · Morgonkollen

Långa köer när Wisconsin höll primärval

Köerna var långa utanför de få öppna vallokalerna under primärvalet i Wisconsin.

Trots uppmaningar till befolkningen om att hålla sig hemma genomförde den amerikanska delstaten Wisconsin sitt planerade primärval på tisdagen.

Vem av demokraterna Joe Biden och Bernie Sanders som vann kommer troligen inte att offentliggöras förrän om flera dagar på grund av det stora antalet poströster.

Trots att många valde att lägga sin röst i en brevlåda i stället för i en valurna ringlade långa köer utanför vallokalerna. På vissa håll snirklade sig köerna flera kvarter, där de som ville rösta stod 1,5 meter ifrån varandra. I staden Milwaukee, med 600 000 invånare, uppges bara runt fem vallokaler har hållit öppet.

Wisconsins guvernör, demokraten Tony Evers, bestämde under måndagen att primärvalet skulle flyttas fram på grund av den pågående coronaviruspandemin, men delstatens högsta domstol upphävde beslutet och delstaten blev därmed tvungen att genomföra primärvalet.

Kritiken har varit massiv mot att det inte ställdes in tidigare, då 15 andra delstater ställt in sina primärval i takt med att coronaviruset spridits allt snabbare i landet.

I Wisconsin har över 2 500 personer testats positivt för covid-19 och 92 har hittills avlidit.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV