Radar · Migration

Barn från grekiska flyktingläger tas emot av Tyskland

Inget fall av corona har ännu bekräftats i Moria.

Tyskland ska under de kommande veckorna ta emot 500 ensamkommande barn och unga från grekiska flyktingläger. Ännu har inget fall av corona bekräftats i Moria – att evakuera är därmed fortfarande möjligt, även om viruset fått flera länder att backa från erbjudandet att ta emot flyktingbarn.

De 500 ensamkommande befinner i nuläget bland annat i läger på de grekiska öarna Lesbos och Chios. Förhållanden i de grekiska migrantlägrena har tidigare fått kritik, bland annat för att vara trångbodda och ohygieniska.

Med respekt för den pågående spridningen av covid-19 kommer de minderåriga att spendera två veckor i karantän när de ankommer till Tyskland.

Den tyska utrikesministern Heiko Maas uppmanar fler europiska länder att ta emot minderåriga från lägren.

Frankrike, Portugal, Finland, Litauen, Kroatien och Irland har sedan tidigare förbundit sig att ta emot barn och unga från de grekiska lägren. Men mottagandet hotas nu av de stängda gränserna i många av dessa länder, trots att det i bland annat lägret Moria där över 20 000 flyktingar lever ännu inte bekräftats något fall av coronavirus.

Något som enligt läkare bakom uppropet SOS Moria, betyder att det snarare är farligare för dessa människor att åka till Europa – även om läget i Moria gör situationen till en tickande bomb, vilket Syre tidigare rapporterat om. Över 5800 läkare och totalt över 40 000 personer har skrivit under kravet på att evakuera hela lägret innan katastrofen är ett faktum.

I den här videon från Moria, publicerad igår, beskriver en boende den ansträngda situationen. Om coronaviruset kommer till Moria är det nästan oundvikligt att alla 20 000 personer blir smittade, eftersom de lever så trångt och saknar bekvämligheter som fungerande rinnande vatten.

Tyskland och Luxemburg är hittills ensamma om att ta emot minderåriga under den pågående coronakrisen.