Radar · Morgonkollen

Ny bild av USA-protester

En Black lives matter-demonstration i Portland i juli.

Nästan alla sommarens Black lives matter-demonstrationer i USA slutade utan allvarliga skador på personer och egendom, konstaterar den oberoende organisationen Acled i en rapport.

Slutsatsen stämmer säkert dåligt med den mediebild som många har av protesterna mot det amerikanska polisvåldet.

Inte minst president Donald Trump och medier på yttre högerflanken har pumpat ut budskapet att USA körts över av ”våldsamma vänsterorienterade demonstrationer” och ”inrikesterrorister”.

Acled har i samarbete med Princeton-universitetet dokumenterat 7 750 demonstrationer mellan maj och slutet av augusti. De var arrangerade av Black lives matter-rörelsen på över 2 000 platser.

Hårdhänta svar

– Det förekom vissa våldsamma demonstrationer, men om man tittar på alla som hölls var det överväldigande fredligt, säger forskningschefen Roudabeh Kishi på Acled till The Guardian.

Mer än 93 procent av de granskade demonstrationerna medförde inga allvarliga person- eller egendomsskador, enligt Acled.

Men den amerikanska regeringen har svarat med hårdhänta åtgärder och brukat maktmedel ”oftare än sällan”, konstaterar organisationen. Det handlar om tårgas, gummikulor, pepparsprej och batonger.

Attacker med bil

Acled ser också en oroande trend av ökat våld och skrämseldåd från andra aktörer riktat mot demonstrationerna.

Beväpnade personer dök upp på vid minst 50 demonstrationer i somras, enligt rapporten som fortsätter:

”Individuella förövare, ibland kopplade till hatgrupper som KKK (högerextrema Ku Klux Klan), har genomfört dussintals attacker med bilar som kört in i demonstrationer runt om i landet.”

USA ny krishärd

Acled anses ha levererat tillförlitliga uppgifter om till exempel dödstal i krigets Jemen, civila dödsoffer för regimer i Afrika och konfliktvåld mot kvinnor.
I år lanserade Acled ett nytt projekt, en krisövervakning av USA, med motiveringen att det finns en ”förhöjd risk för politiskt våld och instabilitet inför 2020 års allmänna val”.