Radar · Inrikes

Kostnaderna för digitala vårdbesök ökar drastiskt i Östergötland

Under coronapandemin har fler valt att använda digitala nätläkarföretag.

De digitala vårdföretagen har sett en tredubbling av antalet vårdbesök i Östergötland under första halvåret i år jämfört med samma period ifjol. Det innebär också att kostnaderna för regionen har ökat, rapporterar P4 Östergötland.

Fler har valt att sökt sig till de digitala nätläkareföretagen under coronapandemin istället för att vända sig till en vårdcentral. Detta trots att Region Östergötland försöker erbjuda liknande tjänster. Idag har nätläkareföretagen en marknadsandel på 95 procent för de digitala vårdbesöken. Det är vårdbesök som regionerna sedan debiteras för.

För region Östergötland har det betytt att kostnaderna för digitala vårdbesök har ökat från 5 miljoner för första halvåret förra året till 15 miljoner i år under samma period.

–Det är mycket pengar och vi skulle kunna använda dem på ett mycket bättre sätt, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Östergötland, till SR.

Hon berättar att hon är orolig för att det inte blir en vård utifrån behov.

– Och det är ju det som är uppdraget för regionen, att säkerställa att mest resurser ska gå till de som har de största behoven, säger Lena Lundgren till SR.

Hosta och hudutslag

Enligt en studie som SKR initierat tillsammans med Region Jönköpings län är det  främst yngre och kvinnor som söker vård via appar. Yngre användare upp till 30 år står för sammanlagt cirka 70 procent av kontakterna.  De vanligaste åkommorna som man söker hjälp för är luftvägsinfektioner, hudutslag och hosta.

Studien baserar sig på en registerstudie på 17 300 digitala besök i Region Jönköpings läns digitala kontakter med Min Doktor, Kry och Bra Liv nära.

De digitala vårdbesöken ökar i flera regioner. I Stockholm blev notan för vårdtillfällen hos nätläkare över 200 miljoner kronor 2019, rapporterar Dagens Nyheter.