Den nederländska regeringen har beslutat att alla minkfarmar ska stängas permanent senast mars 2021. Bakgrunden är ett beslut från 2013 om att fasa ut minkuppfödningen men också att många minkfarmar har drabbats av corona.
För att få de nuvarande omkring 120 minkuppfödarna att upphöra med sin verksamhet har den nederländska regeringen beslutat att dela ut 182 miljoner euro i stöd som ersättning. Det fanns ett äldre beslut från 2013 att landet skulle stänga ner minkproduktionen till 2024, men det har aktualiserats av den pågående coronapandemin.
Covid-19 har upptäckts på ett 40-tal holländska minkfarmer och dessa har redan stängts ned för gott. Närmare två miljoner minkar har avlivats sedan april för att förhindra ytterligare spridning av viruset. Minkarna på de återstående 120 gårdarna kommer att slaktas för sin päls i november. Det rapporterar sajten Livekindly.
– Detta markerar slutet på lidandet för miljontals djur som är begränsade till små stålburar i Nederländerna. Vi berömmer regeringen för beslutet att avsluta denna otroligt grymma och helt onödiga industri, säger Joanna Swabe, verkställande direktör för Humane society international Europe, till Livekindly.
Bidrag till de som avvecklar minkfarmer
De nederländska minkarna har förmodligen smittats av personal på minkfarmarna. Minst två människor som har kommit i kontakt med djuren har fått viruset.
Nederländerna har länge varit en av världens största minkpälsproducenter. Omkring 24 länder tillåter fortfarande minkfarmar, däribland Kina, Danmark, Finland och Polen vilka är världsledande inom pälsproduktion. Cirka 100 miljoner djur inklusive mink, räv, tvättbjörn och hundar dödas varje år för sin päls, enligt Livekindly.
Men ersättningsnivåerna till minkuppfödarna har retat gallfeber på de nederländska djurrättsorganisationerna. De reagerar på att uppfödarna kommer få betalt dubbelt upp genom att först få inkomster från skinnen och sedan avvecklingsbidrag från regeringen. Dessutom är ersättningen högre per mink än vad priset är just nu på pälsmarknaden som har drabbats av minskat efterfrågan.
Esther Ouwehand är ledare för Partij voor de Dieren (Djurens parti) och sitter i det nederländska parlamentet. Så här skriver hon på Twitter:
”Titta vad regeringen betalar minkuppfödare vars farmar är coronasmittade. De får 70 euro för en hane och 37,38 euro för en hona. Det är mer än vad de skulle få på en pälsauktion och med mindre produktionskostnader eftersom djuren är dödade i förtid.”
Tidningen Syre har tidigare rapporterat om corona inom den nederländska minkindustrin. Då ville svenska Djurens rätt, som ingår i Fur free alliance, att den svenska regeringen skulle agera och pekade på risken för spridning både från människa till mink och omvänt.
– Vi vill att regeringen tar det här på allvar. Det är både en folkhälsofråga och en djurhälsofråga. Regeringen borde se det här som ett tillfälle att helt stänga minkfarmer, sade Anna Harenius, sakkunnig på Djurens rätt.