Radar · Politik

Åkesson: Uppgörelsen ”betyder krig”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Kritiken om migrationsuppgörelsen når hårda brösttoner från oppositionspartier. Moderaternas Ulf Kristersson betecknar uppgörelsen som en kollaps.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson säger att uppgörelsen ”betyder krig, i riksdagen och i kommande valrörelse”.

Moderatledaren Ulf Kristersson är märkbart upprörd över uppgörelsen mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet om lagförslaget om migrationspolitik.

– Socialdemokraterna viker sig gång på gång för Miljöpartiet. De vill till varje pris undvika en regeringskris, säger Kristersson till TT.

– Det är helt oerhört, jag saknar ord. Socialdemokraterna har sagt att de vill minska invandringen, fortsätter Kristersson och säger att migrationspolitiken kan komma att bli en fråga för en folkomröstning.

Ett svek

Sverigedemokraternas ledare Åkesson i sin tur anklagar i ett pressmeddelande Miljöpartiet för att ”hålla i taktpinnen i invandringspolitiken”.

”Sverige behöver avsevärt mindre asylrelaterad invandring, inte mer. Där är både verkligheten och opinionen tydlig” skriver Åkesson och fortsätter:

”Det här betyder krig, i riksdagen och i kommande valrörelse.
Socialdemokraterna ska inte komma undan detta svek.”

Kristerson är tydlig med att Moderaternas ståndpunkt i frågan länge har varit tydlig, och han befarar inte att bli sammankopplad med SD.

– Vad vi tycker i den här frågan är solklar, säger Kristerson.

Tagit lång tid

Centerpartiets Annie Lööf vädrar både uppskattning och kritik när hon kommenterar regeringens besked.

”Sverige behöver en långsiktig och hållbar migrationspolitik. Bra att nu regeringen äntligen skickar ut migrationsutredningens betänkande på remiss.”

Hon är dock kritisk till att uppgörelsen har dragit ut på tiden. ”Det var inte en dag för tidigt.”

Liberalernas Nyamko Sabuni är kritisk till vad hon kallar ”haltande och daltande”.

”Förslaget innebär att den person som omfattas av gymnasielagen och därmed fått avslag i alla instanser kommer möta lägre försörjningskrav än en konventionsflykting som haft skyddsskäl. Det är orimligt”, skriver hon på Facebook.

Regeringen siktar på att kunna lägga fram en proposition om migrationspolitiken i vår.