Radar · Miljö

Yrkesfiskare ska städa havet

Plastskräp i form av till exempel gamla fisknät kan ställa till med mycket skada i och vid havet.

Havs- och vattenmyndigheten satsar nu 3,6 miljoner kronor på att få bort gamla fisknät och linor som skadar djur i vatten och på land.

Yrkesfiskare i södra Östersjön, Öresund och på Västkusten får i uppdrag att rensa havet från den här typen av plastskräp. Det rapporterar natursidan.se.

Enligt Greenpeace försvinner det runt 640 000 ton fiskeutrustning i haven varje år. Fiskenät och linor som har hamnat där fortsätter att skada och döda liv långt efter att fisket är avslutat. Den här sortens plastskräp och fenomen kallas för spökgarn.

– De skadar stort den marina miljön och djurlivet. Dessutom fragmenteras fiskeredskap på sikt till mikroplaster som orsakar ytterligare skador. Därför önskar vi få upp så mycket spökfiskande redskap som möjligt ur havet, säger Charlotta Stadig, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Havs- och vattenmyndigheten planerar nu att teckna avtal med yrkesfiskare som känner farvattnen väl och kan dragga efter gamla fiskeredskap på havsbottnen.

– Vi har kunnat stötta några projekt tidigare där man sökt och fått bort spökgarn. Men det är ett tids- och resurskrävande arbete. Det finns stora mängder kvar så det känns väldigt bra att nu kunna göra en satsning på att få upp fler förlorade fiskeredskap ur havet, säger Charlotta Stadig.

Fiskar, fåglar och andra marina djur kan trassla in sig i de gamla redskapen, kvävas eller svälta ihjäl. 

Svårnedbrytbara konstfibermaterial i fiskeredskapen har lett till att problemen har ökat.

Redskap av plast försvinner inte utan blir kvar länge i vattnet. När de till slut bryts ner sönderdelas de till mikroplast, som tar sig in i näringskedjan och påverkar ekosystemen.

Erfarenheter från tidigare, liknande insatser visar att det är mest effektivt att dragga  efter förlorade fiskeredskap i så kallade hot spot-områden där det fiskas mycket.

Därför är södra Östersjön, Öresund och Västkusten prioriterade områden.