Radar · Migration

Skördar hotas – då kan papperslösa få arbetstillstånd

När frukt och grönsaker för miljarder nu riskerar att  gå förlorade planerar Italien att ge papperslösa arbetstillstånd för att bistå med skörden.

Papperslösa i Italien kan få arbetstillstånd. Detta som ett sätt att rädda skördarna när säsongsarbetare från Östeuropa förhindras att resa under coronakrisen.

Italienska jordbruksorganisationer har larmat om risk för matbrist och förluster på närmare 70 miljarder kronor på grund av brist på arbetskraft, rapporterar Ekot. Nu planerar den italienska regeringen att ge arbetstillstånd till uppemot 200 000 papperslösa för att skördarna av framför allt frukt och grönsaker inte ska gå till spillo. I Italien finns närmare en halv miljon papperslösa.

Även i Sverige hotas skördar, främst av frukt och bär, till följd av att säsongsarbetare förhindras att resa under coronakrisen. Här föreslog Centerpartiet i förra veckan att problemet skulle tacklas med hjälp av nystartsjobb, det vill säga att nyanlända eller långtidsarbetslösa får jobb och arbetsförmedlingen betalar en stor del av lönen. 

Centerpartiet vill också utvidga undantaget för från förbudet att resa in i Sverige så att det omfattar säsongsarbetare från länder utanför EU. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har dock uttryckt tvivel på att detta är en framkomlig väg eftersom det också är svårt att resa inom EU.

– Vi behöver jobba mycket mer med att försöka lösa det med inhemsk arbetskraft, sa Jennie Nilsson till TT i lördags.