Radar · Miljö

Skatt ska få bort farliga kemikalier i skor och kläder

Vår miljö och hälsa vinner på skor och kläder som inte innehåller skadliga kemikalier.

I dag överlämnas utredningen Skatt på mode – för att få bort skadliga kemikalier till regeringen. Syftet är att fasa ut och få bort hormonstörande och cancerogena ämnen i kläder och skor.

Svenskar köper i snitt över tio kilo kläder och mer än två kilo skor per år. Samtidigt slänger vi 7,5 kilo av de här varorna. Och mellan 2000 och 2016 ökade våra inköp med 30 procent.

Med andra ord; det handlar om mycket stora kvantiteter. Och en del av det här innehåller dessutom gravt miljö- och hälsoskadliga ämnen.

Därför tillsatte regeringen en utredning för drygt ett år sedan med uppdrag att analysera och lämna förslag på hur en skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor kan utformas. Och idag blev utredningen ”Skatt på mode – för att få bort skadliga kemikalier” överlämnad.

Skatteförslaget handlar om särskilt farliga ämnen som till exempel kan vara cancerframkallande, fortplantningsskadliga eller hormonstörande, enligt EU:s Reach-förordning.

Förutom att kemikalierna kan påverka vår hälsa negativt, hamnar de i miljön vid tvätt, tillverkning och i återvinning.

Genusperspektiv

Utredningen konstaterar:

”Eftersom kvinnor i snitt köper mer kläder än män förväntas en större del av skattebördan hamna på kvinnor, samtidigt som även en större del av hälsovinsterna förväntas komma kvinnor till del.”

Utredarna föreslår en allmän skatt på 40 kronor per kilo för kläder och skor men med möjlighet till avdrag på upp till 95 procent för de plagg och skor som inte innehåller farliga ämnen.

Dessutom ska ytterligare 19 kronor per kilo plussas på när det handlar om hormonstörande och långlivade kemikalier som hotar både miljö och hälsa extra allvarligt, till exempel ftalater och högfluorerade ämnen, PFAS.

De används i dag i bland annat allväderskläder och som mjukgörare i till exempel t-shirts med tryck i plast.

Vad innebär det här för konsumenten, förutom en hälso- och miljövinst?  En prisökning på kläder och skor med i snitt fyra procent. Det vill säga ungefär 100 kronor per år.

Syftet med skatten är att få företag att välja att ersätta kemikalier med mer miljö- och hälsovänliga alternativ.

Den beräknas ge staten 750 miljoner extra kronor om året och leda till att de skadliga kemikalierna  minskar.

Ufasningen av farliga kemikalier snabbas på med fem år med hjälp av den här skatten, enligt utredarna.

De föreslår att den här lagen om skatt träder i kraft den 1 april 2021.