Radar · Miljö

Skatt ska få bort farliga kemikalier i skor och kläder

Vår miljö och hälsa vinner på skor och kläder som inte innehåller skadliga kemikalier.

I dag överlämnas utredningen Skatt på mode – för att få bort skadliga kemikalier till regeringen. Syftet är att fasa ut och få bort hormonstörande och cancerogena ämnen i kläder och skor.

Svenskar köper i snitt över tio kilo kläder och mer än två kilo skor per år. Samtidigt slänger vi 7,5 kilo av de här varorna. Och mellan 2000 och 2016 ökade våra inköp med 30 procent.

Med andra ord; det handlar om mycket stora kvantiteter. Och en del av det här innehåller dessutom gravt miljö- och hälsoskadliga ämnen.

Därför tillsatte regeringen en utredning för drygt ett år sedan med uppdrag att analysera och lämna förslag på hur en skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor kan utformas. Och idag blev utredningen ”Skatt på mode – för att få bort skadliga kemikalier” överlämnad.

Skatteförslaget handlar om särskilt farliga ämnen som till exempel kan vara cancerframkallande, fortplantningsskadliga eller hormonstörande, enligt EU:s Reach-förordning.

Förutom att kemikalierna kan påverka vår hälsa negativt, hamnar de i miljön vid tvätt, tillverkning och i återvinning.

Genusperspektiv

Utredningen konstaterar:

”Eftersom kvinnor i snitt köper mer kläder än män förväntas en större del av skattebördan hamna på kvinnor, samtidigt som även en större del av hälsovinsterna förväntas komma kvinnor till del.”

Utredarna föreslår en allmän skatt på 40 kronor per kilo för kläder och skor men med möjlighet till avdrag på upp till 95 procent för de plagg och skor som inte innehåller farliga ämnen.

Dessutom ska ytterligare 19 kronor per kilo plussas på när det handlar om hormonstörande och långlivade kemikalier som hotar både miljö och hälsa extra allvarligt, till exempel ftalater och högfluorerade ämnen, PFAS.

De används i dag i bland annat allväderskläder och som mjukgörare i till exempel t-shirts med tryck i plast.

Vad innebär det här för konsumenten, förutom en hälso- och miljövinst?  En prisökning på kläder och skor med i snitt fyra procent. Det vill säga ungefär 100 kronor per år.

Syftet med skatten är att få företag att välja att ersätta kemikalier med mer miljö- och hälsovänliga alternativ.

Den beräknas ge staten 750 miljoner extra kronor om året och leda till att de skadliga kemikalierna  minskar.

Ufasningen av farliga kemikalier snabbas på med fem år med hjälp av den här skatten, enligt utredarna.

De föreslår att den här lagen om skatt träder i kraft den 1 april 2021.

Radar · Inrikes

Efter Åkessons tal – hatet flödar

SD hade partikongress nyligen.

Efter Jimmie Åkessons tal om att konfiskera och riva moskéer och pekade ut Socialdemokraterna som en del av den islamistiska rörelsen har hot och hat eskalerat i den SD-vänliga miljön på nätet. Det visar en granskning av Expo som gått igenom de stora SD-grupperna på Facebook.

”Spräng bort skiten inga jävla moskéer i Sverige”, skriver en användare i en stor SD-grupp på Facebook.

Det är ett exempel på en kommentar i en av de fyra grupper som stödjer SD med över 10 000 medlemmar som Expo har gått igenom. Efter Jimmie Åkessons tal på sin partikongress där han deklarerade sin vision om att dra tillbaka medborgarskap och rensa det offentliga rummet från:

”Minareter, kupoler, halvmånar”. Talet har triggat SD-sympatisörer och i de granskade grupperna flödar hot, hat och våldsbejakande kommentarer.

Helt utan motstånd

I alla de granskade SD-vänliga Facebookgrupperna uppmanas till våld och attacker mot moskéer, rapporterar Expo.

”Gör som på 90-talet å bränn ner skiten”, skriver en medlem.

”Spräng bort skiten inga jävla moskéer i Sverige”, är ett exempel på en annan kommentar.

Andra kommentarer riktar sig direkt till muslimer: ”Ogräset skall utrotas”.

Inte i något fall möter kommentarerna motstånd varken från administratörer eller andra medlemmar.

Konspirationsteorier sprids

I grupperna sprids även högerextrema konspirationsteorier om att Socialdemokraterna drivit på invandring för att får röster. Muslimer beskrivs som ”valboskap” och socialdemokrater som ”landsförrädare”.

”Socialdemokraterna tappar röster och svartingarna försvinner”, skriver en användare. I grupperna ges även uttryck för konspirationen om Eurabia, myten om en hemlig uppgörelse mellan västerländska och muslimska ledare för att ”islamisera” västvärlden.

Radar · Inrikes

Kallare än normalt i stora delar i landet

Det är just nu kallare väder än normalt i nästan hela Sverige. Arkivbild.
Det är just uppemot tolv grader kallare än normalt på sina håll i landet. Generellt är det på lördagen kallare än normalt i nästan hela Sverige.

– Det är framför allt norra Dalarna, Jämtlands län och västra delarna av Västerbottens län det är uppemot tolv grader kallare än normalt. Det beror på att det har varit klart väder, säger SMHI:s vakthavande meteorolog Max Lindberg Stoltz.

Det är bara i de allra nordligaste delarna av landet där temperaturen faktiskt är lägre än normalt, dock med bara några få grader, enligt Max Lindberg Stoltz.

De kommande dagarna kan dock bli rejält kalla på sina håll. På vissa ställen i norra Norrland kan det bli uppemot minus 30, beroende på om det blir klart väder eller inte.

Men redan nästa helg lär det bli mildare i hela landet. I de allra sydligaste delarna av landet kan det resultera i nederbörd i form av regn.

Radar

Svenska företag på klimatmöte för att tjata

23 svenska företag deltar på det stora klimatmötet i Dubai. De får inte sitta med vid förhandlingsbordet, men hoppas ändå kunna påverka.- De har högre ambitioner än det samlade politiska världssamfundet, säger Jan Larsson, vd för Business Sweden.

FN:s internationella klimattoppmöte pågår i två veckor i Dubai i Förenade Arabemiraten. Det brukar vara stora tillställningar med politiker, organisationer, forskare och företag från nästan alla världens länder.

Årets upplaga är större än någon gång tidigare. Runt 80 000 deltagare kommer att gå runt på det stora mässområdet i ökenstaden. Däribland representanter från 23 svenska företag.

– Alla vill på riktigt vara med och påverka utvecklingen framåt, säger Jan Larsson, vd för Business Sweden som står bakom den svenska paviljongen.

– Bara att vara här och tjata, tjata, tjata om att lösningarna finns, och att det nu krävs ett tydligt politiskt globalt ledarskap, det är nog det viktigaste för företagen här.

Positivt för AB Sverige

Bland företagen finns tungviktare som Scania, Volvo och Ikea, men också mindre företag specialiserade på energi- och miljöteknik.

Gemensamt är att de vill få tillfälle att sitta ned och prata med beslutsfattare, visa vad de kan helt enkelt. Till exempel peka på att de har teknik för att minska energiåtgången kraftigt i en industriprocess, så att man därmed frigör energi till elektrifiering av transporter.

– Ju mer sådana tydliga, konkreta tekniska lösningar som politikerna får till sig och på riktigt förstår, desto mer offensiva tror vi att de kan vara i förhandlingarna, bland de stater som vill framåt och har bråttom, säger Larsson.

I grunden är företagen förstås där för att de ser att det finns affärsmöjligheter i klimatomställningen. På det stora mässområdet stöter man inte bara på politiker och förhandlare, utan även andra företag, investerare och potentiella kunder.

Jan Larsson lyfter fram att många svenska företag ligger i framkant när det gäller klimatomställningen, så alla steg som tas i den riktningen är generellt sett positivt för svenskt näringsliv.

– Allt som skapar incitament för klimatsmarta lösningar är positivt för AB Sverige, säger han.

Världen i ett nötskal

Klimatmötet hålls i ett oljeland och leds av vd:n för landets stora nationella oljebolag. Båda sakerna är kontroversiella och har väckt mycket kritik.

Jan Larsson tycker att det ger bilden i ett nötskal av hur världen ser ut just nu.

– Vi är mitt i vändkorset av den här enorma omställningen av hela världens ekonomiska system, säger han.

Att tro att oljeländerna bara skulle ställa om av sig själva, när så stora ekonomiska intressen står på spel, är bara naivt, tycker han.

– De har kortsiktiga intressen i att skydda sin egen ekonomi och sina egna medborgares välstånd. Kortsiktigt kommer de att fajtas för att behålla oljan och de fossila energikällorna.

– Men långsiktigt ser vi att samma nationer också har börjat göra enorma investeringar i det förnybara, säger Larsson.

MARIA DAVIDSSON/TT