Radar · Integritet

Pandemin kan leda till utanförskap för unga

Coronakrisen kan leda till att Sverige får en generation av unga i utanförskap varnar Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), i en rapport.

Coronakrisen kan leda till att Sverige får en generation av unga i långvarigt utanförskap. Det hävdar Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), i en rapport som i dag överlämnas till regeringen.

–Vi måste möta de här problemen för att undvika mänskligt lidande och en stor samhällskostnad, säger Lena Nyberg i en kommentar till Arbetet.

Rapporten konstaterar att coronakrisen drabbar unga hårt med ökad arbetslöshet, förändrade studieförhållanden och ökad psykisk ohälsa som följd.

Konsekvensen blir en större belastning på kommunernas socialtjänst och på andra insatser inom individ- och familjeomsorgen. Allt fler unga antas behöva försörjningsstöd.

–Det är viktigt att rikta insatser och vidta åtgärder för unga som varken arbetar eller studerar. Sådana insatser leder till besparingar för samhället på lång sikt och att det minskar de ungas personliga lidande och ekonomiska utsatthet, säger Lena Nyberg.

Rapporten befarar att coronaviruset kan slå hårdare mot unga än vad tidigare kriser, som till exempel finanskrisen, gjorde.

–En skillnad är att undervisningen inte påverkades på samma sätt då. I dag finns också en större risk att krisen drabbar ungas psykiska hälsa, om du inte kan umgås med kompisar och känner oro över viruset, säger Lena Nyberg.