Radar · Politik

Ingen facklig solidaritet  – accepterar att biståndet sänks

ITUC vill att världen satsar 0,35 procent av sina totala stödinsatser på de 28 fattigaste länderna.

Svenska fack accepterar sänkt bistånd i krisen  trots att världsfacket ITUC varnar för ökade klyftor mellan rika och fattiga länder i coronakrisens spår.

På grund av coronakrisen kommer det svenska biståndet sannolikt sjunka med flera miljarder kronor, eftersom BNP bedöms sjunka med 7-10 procent i år. Något LO, TCO och Saco accepterar trots att världsfacket ITUC vädjar om mer stöd till världens fattigaste länder.

Sharan Burrow, generalsekreterare i Världsfacket ITUC har riktat kraftig kritik mot den rika världens ensidiga inriktning på att bara hjälpa sig själva ur coronakrisen.

– För stunden saknas den globala solidariteten, dundrade Sharan Burrow, ITUC:s generalsekreterare, till Arbetsvärlden.

Det behövs en fond på 350 miljarder kronor för att klara de 28 fattigaste länderna ur krisen, enligt ITUC, och ytterligare 1 000 miljarder skulle behövas till världens låg- och medelinkomstländer. Vilket tillsammans, enligt ITUC, skulle motsvara cirka 1,35 procent av världens samlade satsning i corona-krisen.

För Sverige, vars krisbekämpningen enligt regeringen ligger på runt 170 miljarder kronor, skulle ITUC:s krav motsvara att drygt 2 miljarder av dessa pengar avsätts för att stötta den fattiga delen av världen.

Men det är inget som Karl-Petter Thorwaldsson kräver av regeringen, som till Arbetsvärlden säger att:

– Jag tror att vi ska vara väldigt glada för enprocentsmålet. Jag vet att Burrow inte syftar på Sverige. Vi är bland de länder som ger mest bistånd som andel av BNP.