Radar · Migration

Grekland deporterar illegalt flyktingar till Turkiet

Vittnesmål från lokalbor visar att en grupp på 14 flyktingar deporterats tillbaka till Turkiet av den grekiska kustbevakningen, efter att ha anlänt på ön Chios.

Greklands kustbevakning deporterar på regeringens order flyktingar tillbaka till Turkiet efter att de anlänt till öarna, rapporterar Aegean Boat Report.

På morgonen den 30 april såg lokalbor på sydöstra Chios, den sida av ön som gränsar mot Turkiets kust, hur en båt med flyktingar i närmade sig. Kort därefter befann sig 14 personer, varav tre var barn, på stranden.

De nyanlända möttes av polis som tog dem till en halvfärdig byggnad nära intill stranden de anlänt till. När lokalborna, som sett båten närma sig, frågade polisen vad de skulle göra med flyktingarna fick de som svar att de bara tillfälligt skulle vänta i byggnaden och sedan transporteras därifrån.

Men istället för att flyktingarna gavs möjlighet att söka asyl och fick komma till öns flyktingläger tyder allt på att den grekiska kustbevakningen deporterade dem. Flera vittnen berättar om hur de sett den grekiska kustbevakningens båt dra två gummibåtar efter sig, i riktning mot Turkiet. Aegean Boat Report har även sett bilder och videor som styrker berättelserna.

Hotades på sociala medier

Morgonen efter, den första maj, plockade den turkiska kustbevakningen upp en grupp på 14 personer på ön Bogaz, åtta kilometer från den strand på Chios som 14 personer dagen innan hittats på. Den grekiska kustbevakningen inte bara deporterade dem – utan lämnade dem hjälplösa till havs.

Lokalborna som sett flyktingarna när de anlände till Chios skrev om incidenten på sociala medier – varpå de fick ta emot hot från den grekiska polisen i hamnen och blev tillsagda att radera inläggen.

Det är inte första gången den grekiska kustbevakningen deporterar flyktingar tillbaka till Turkiet, enligt Aegean Boat Report. Att skicka någon tillbaka utan att ge personen chans att söka asyl och utreda om den riskerar omänsklig behandling vid ett återvändande är emot internationell lag.

Hanna Strid