Glöd · Debatt

”Volym – ett ord som passar när politiken slirar åt höger” 

Varför använda ett rymdmått för att tala om människor på flykt? Som om det handlade om råvaror eller produkter.

Det har kommit några nyord plötsligt, kanske för att visa att någon minsann tar sitt ansvar. Eller också bara för att förtydliga vad man tänker göra.

De gamla konstiga orden som ”brukare” och ”kund” (inom sjukvården) finns förstås kvar, de också. Men det allra senaste är ”hemester” eller ”svemester”, vilket talar om att någon tänker semestra på hemmaplan. Oklart om det är i egna lägenheten/huset man menar, eller i vårt land. I alla fall är det väl juste att låta semesterpengarna gå till svenska företag, sånt känns väl bra. Större klimatutsläpp spar man också.

Själv har jag, de senaste 30 åren, svemestrat, fast på den tiden kallades det semester. Nåväl, saker kan kallas vad som, det är skönt att det är sommar i alla fall och utomhus känns inte smittor så värst närvarande.

Men så kom fler nyord och nu ett mer obehagligt. ”Volym” är det senaste. Ett matematiskt ord för rymd vad gäller människor, men det platsar perfekt när de flesta partier, numera, snabbt slirar åt höger. Faktiskt extremt mycket åt höger.

Om ordet brukare andas nedlåtande är volym ännu värre. Här är mänskliga rättigheter och allas lika värde totalt satt ur spel. En demonisering nästan, av flyktingar och asylsökande som kommer till vårt land. Till och med kvotflyktingar skulle visst gå in under alldeles för hög volym.

Tycker inte om hur man nu resonerar i Sveriges riksdag, känner inte igen det (tidigare?) humana land vi bor i. När blev det så, när försvann det humanistiska tänket? När slutade vi ”öppna våra hjärtan”?