Radar · Miljö

Trinidad oas för kolibrin

 Kolibrin har funnit en lyxig tillflyktsort på Trinidad.

En trädgård som skräddarsytts för världens minsta fågel har blivit en attraktion för fågelintresserade på Trinidad.

Trinidad och Tobago har ett speciellt förhållande till kolibrin. Urbefolkningen på Trinidad, den största av de två öarna, gav en gång i tiden landet namnet Iere, Kolibrins land. Den europeiska kolonisationen drabbade både människor och fåglar hårt, och under 1800-talet var kolibrins ädelstensskimrande fjädrar en eftersökt vara bland Europas välbeställda. Handeln med fåglar reglerades i ett fördrag 1918 men det tog decennier för populationen att återhämta sig, och några arter försvann helt. Idag förekommer 345 kolibriarter i världen, varav 19 arter återfinns på Trinidad och Tobago.

På nordvästra Trinidad bor det äldre paret Ferguson som har dedikerat sin trädgård åt kolibrin. För att dela sin passion är trädgården numera öppen för besök från allmänheten, och platsen går under namnet Yerette, som på urbefolkningens språk betyder Kolibrins hem. 15 arter har observerats i Yerette, bland annat den nya art som upptäcktes så sent som 2018.

– Trinidad har ett djupt känslomässigt förhållande till kolibrin. Fågeln är en del av vår historia, säger Theo Ferguson till The Guardian.

Tillsammans med sin fru Gloria har han skapat en unik miljö som så nära som möjligt är idealisk för kolibrin. Blommor som hibiskus och kaprifol har planterats och paret strävar efter att hjälpa trädgårdens ekosystem på traven. Theo Ferguson informerade sig dessutom vid öns naturcentrum för att tillreda en speciell nektardryck för fåglarna och hoppades att några individer skulle finna matplatserna dit den distribuerades. Istället kom fåglarna i hundratal, ibland tusental, berättar han för The Guardian. Idag undervisar han besökare om kolibrin och dess betydelse för Trinidads nationella karaktär. I mars blev trädgården tvungen att stänga när öarna gick ner i lockdown på grund av corona, men man öppnade igen i slutet av juni.