Radar · Integritet

Harry Potter-författare twittrar om transfrågan igen

Den brittiska Harry Potter-författaren J K Rowling kritiseras efter att hon skrivit kommentarer på Twitter som flera reagerade på var transfobiska den 6 juni 2020.

För en månad sedan kom författaren J K Rowling i blåsväder efter kritiska kommentarer om transpersoner och i en ny serie tweets kommenterar hon hormoner och kirurgi samt att unga med psykisk ohälsa uppmanas till medicinska övergrepp.

Harry Potter-författaren skriver att hon oroas av en ”explosionsartad ökning” av unga som genomgår könsbekräftande behandling och att allt fler ångrar ingreppet.

”De långsiktiga hälsoriskerna med könshormon har nu spårats under en lång period. Dessa biverkningar minimeras eller förnekas ofta av transaktivister.”

Den brittiska hbtq-aktivisten Munroe Bergdorf kommenterade Rowlings uttalande på Twitter: ”Medan Rowling tweetar nedlåtande från sin herrgård, kämpar svarta transkvinnor för sina liv. Transbarn är hemma i rädsla och navigerar i miljöer utan stöd och regeringen diskuterar våra medborgerliga rättigheter,” enligt nyhetskanalen Sky News.

För en månad sedan raljerade Rowlings på Twitter över en artikel som använde formuleringen ”människor som menstruerar” i stället för ”kvinnor”. Twitteranvändare kallade hennes kommentar transfobisk och påpekade att det finns transpersoner och icke-binära som menstruerar.

Sent i förra veckan gick två stora Harry Potter-webbplatser, The Leaky Cauldron och Mugglenet, gemensamt ut med att de kommer att sluta dela bilder, länka till författarens webbplats och skriva om hennes välgörenhet. De tar avstånd från Rowlings på grund av de kommentarer som har kallats transfoba och nedlåtande”.

I uttalandet stod att Rowlings åsikter ”om marginaliserade går i otakt med budskapet om acceptans och handlingskraft som finns i hennes böcker”.

På sin blogg försvarade författaren sin rätt att tala om transfrågan och skrev att hon stödjer transpersoners rättigheter samt att hon fått ”oproportionerlig” kritik från transaktivister.

Även hbtq-organisationen Glaad kritiserade författarens uttalande på Twitter: ”Rowling lierade sig med en ideologi som medvetet snedvrider fakta om transpersoner och att det 2020 inte finns någon ursäkt för det”.