Radar · Djurrätt

Grisars sista timmar uppmärksammas i fem dagar

Under fem dagar visar djurrättsaktivister sin respekt för grisar som är på väg till slakt.

Under fem dagar genomför djurrättsgrupperna Animal save Sweden och Kristianstad Pig save manifestationer utanför HK Scans slakteri Kristianstad. Detta för att uppmärksamma grisarnas situation i djurindustrin.

Manifestationerna kallas vigiler, vilket innebär ett slags vaka för djuren. Det är en typ av aktivism som fått stort fäste i Sverige de senaste åren. De aktiva står utanför slakterier för att bland annat lägga ut blommor, hålla upp plakat och dokumentera hanteringen av grisarna.

– Vi är på plats för att visa grisarna respekt och kärlek. Vi har också som mål att dokumentera in i slaktbilarna för kunna visa allmänheten hur illa grisarna behandlas. Att de är individer med känslor och alla är unika, säger Liza Blomfagra från Kristianstad Pig save.

Lastbilarna kör omvägar

Enligt egen uppgift vill man störa verksamheten genom fredliga metoder. Kristianstad Pig save skriver på sin Facebooksida att måndagens vigiler samlat ett 20-tal aktivister. Varje dag under veckan samlas de aktiva utanför slakteriet under åtta timmar. De sänder också live från slakteriets utsida där de bland annat filmar lastbilarnas avlastning av grisar.

– Vi har fått blandad respons från allmänheten. Många som ger tummen upp. En del av slaktbilsförarna väljer att stänga luckorna och köra omväg genom en parkering eller i fel fil – allt för att grisarna inte ska synliggöras, säger Liza Blomfagra.

Läs också: Dödades av grisbil – när hon ville hjälpa grisarna

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV