Glöd · Debatt

Skippa pälsen, Silvia!

Så här såg drottning Silvia ut när hon firade sin födelsedag 1998.

DEBATT Efter att Buckingham Palace meddelade att drottning Elizabeth II inte kommer köpa in några fler plagg som tillverkats av djurpäls till sin garderob, så har Peta skrivit till drottning Silvia för att be henne lägga till sitt namn till den växande listan av kända människor som inte längre köper djurpäls. Sjuttioåtta procent av Sveriges befolkning motsätter sig användandet av päls.

”Drottning Elizabeths nya policy att inte längre köpa päls är ett tecken att tiderna förändras” säger Petas direktör Elisa Allen. ”Det är 2019, ingen kan längre försvara valet att utsätta djur för den tortyr det innebär att sitta fängslade hela livet, eller fångas i stålfällor, plågas med elchocker och flås för mode. Vi uppmanar drottning Silvia att ha medkänsla för djuren och skippa päls från och med nu.”

Petas avslöjande undersökning har visat den terror som djur utsätts för på pälsfarmer som enligt pälsindustrin klassas som ”hög välfärdsstandard”. Kaniner, minkar, rävar, chinchillor, mårdhundar och andra djur tvingas leva i smutsiga burar där de ignoreras, varken får mat eller vatten innan de slutligen slaktas på fruktansvärda sätt såsom genom elchocker, gasas eller klubbas till döds.

Djur som fångas i det vilda för sin päls lider också – de fångas i stålfällor där de kan plågas i flera timmar, ibland dagar, med risk för blodförlust, frostskador, kallbrand och att attackeras av andra vilda djur. Djur som är mödrar har försökt gnaga av sitt ben för att komma loss så att de kan återvända till sina hungriga barn.

Om drottning Silvia väljer att sluta köpa päls skulle hennes namn läggas till den växande listan av offentliga personer såsom Michelle Obama, Carla Bruni Sarkozy, Melania Trump, hertiginnan av Sussex och nu även drottning Elizabeth II, som redan har tagit ställning mot den fruktansvärda pälsindustrin.