Radar · Djurrätt

Etiska veganer skyddas i brittisk lag

Jordi Casamitjana anser att han blev sparkad på grund av sin etiska veganism.

Britter som är valt att vara veganer av etiska skäl ska skyddas från diskriminering i lagen, efter ett domstolsbeslut förra veckan.

Etisk veganism ska jämställas med en religiös eller filosofisk övertygelse, och ingår därför i Storbritanniens lag mot diskriminering. Det är resultatet av en dom i Norwich i fredags, i ett rättsfall där en person som fått sparken anmält sin tidigare arbetsgivare, rapporterar The Guardian.

– Jag är inte ensam. Många som själva blivit utsatta för diskriminering för att de är etiska veganer eller har vänner som är det har givit mig stöd. Förhoppningsvis kan det komma nåt positivt ur att jag blev uppsagd, genom att andra etiska veganer kan skyddas framöver, sa den tidigare anställde, Jordi Casamitjana efter domen, enligt tidningen.

Mannen är etolog och arbetade på League against cruel sports, ett välgörenhetsföretag som arbetar för djurs rättigheter. Enligt Casamitjana själv fick han sparken på grund av sin veganism, närmare bestämt efter att ha uppmärksammat kollegor på att deras pensionspengar investerats i företag som ägnar sig åt djurförsök.

Arbetsgivaren hävdar å sin sida att Jordi Casamitjana avskedades för att ha misskött sitt jobb. Domstolen har ännu inte tagit ställning i fråga om avskedandet, men domen kan redan få betydelsefulla konsekvenser, enligt den avskedades advokat Peter Daly, i The Guardian:

– Erkännandet som ger etisk veganism skydd under Equality act 2010 (den brittiska antidiskrimineringslagen) kommer att få potentiellt viktiga effekter på i arbetslivet, inom utbildning, transportväsende och tillhandahållande av varor och tjänster.

Konkret skulle det kunna betyda att till exempel skolor och sjukhus måste erbjuda vegansk mat.