Radar · Migration

Dödliga drunkningsolyckor utanför Turkiets kust

Under 2019 anlände 59 457 människor till de grekiska öarna.

Minst fyra flyktingar drunknade efter att en båt från den turkiska kustbevakningen kolliderade med en gummibåt med 56 flyktingar ombord strax utanför Bademli i Turkiet. Båten var på väg mot den grekiska ön Lesbos. Sedan i somras har ankomsterna ökat, trots att fler båtar fortfarande stoppas av Turkiet än vad som når de grekiska öarna.

Ännu en person befaras ha drunknat men kroppen har inte påträffats, rapporterar Aegean boat report (ABR). 18 personer behövde sjukhusvård efter att de tagits i land i Turkiet, men det är inte känt hur allvarligt deras tillstånd var.

ABR övervakar situationen i vattnen mellan Turkiet och de grekiska öarna och uppdaterar löpande bland annat om hur många båtar som når de grekiska öarna, hur många som stoppas av den turkiska kustbevakningen samt hur många människor som är fast på de grekiska öarna. Så sent som i torsdags inträffade en annan dödlig incident utanför den turkiska kusten och staden Fethiye. Minst åtta personer förlorade livet och ytterligare sju var försvunna och sannolikt också avlidna, något Al Jazeera rapporterade om.

ABR påpekar i sin uppdatering om de fyra senaste dödsfallen att händelsen kan se ut som en olycka, men inte nödvändigtvis behöver vara det:

”Det här är inte första gången den turkiska kustbevakningen har varit inblandad i kollisioner med båtar som transporterar flyktingar med dödliga konsekvenser. ABR har dokumenterat flera incidenter tidigare där TCG (den turkiska kustbevakningen) har använt dödligt våld för att stoppa båtar som försöker nå Europa. Att köra in ett fartyg i en bräcklig gummibåt med barn ombord kan enbart ses som ett avsiktligt försök att orsaka maximal skada”, skriver organisationen i en uppdatering.

Många båtar stoppas fortfarande

Turkiet har länge uttryckt att de inte längre vill ta hand om flyktingar och migranter i landet. EU har samtidigt betalat sex miljarder euro för att Turkiet ska ta hand om och stoppa flyktingar från att nå Grekland och EU. Båtar med flyktingar fortsätter anlända i större antal än någon sin sedan 2016, då EU och Turkiet ingick sitt avtal. Den turkiska presidenten har sedan i somras hotat med att ”öppna dörrarna” till EU.

Natten mellan söndag och måndag anlände 371 personer till de grekiska öarna, enligt ABR. Totalt nio båtar som avgått från Turkiet nådde fram till Grekland, varav sju av dessa till Lesbos. Det är på inga sätt unikt – så har det sett ut sedan i somras och trenden med många nyanlända fortsätter.

Enligt den statistik som ABR för stoppar Turkiets kustbevakning fortfarande långt fler båtar än vad som når Grekland. Om EU-Turkietavtalet skulle falla kommer det inte längre vara fallet. Under 2019 stoppade den turkiska kustbevakningen och polisen 3140 båtar och totalt 107 981 individer från att nå de grekiska öarna.

FN:s flyktingorgan UNHCR för till skillnad från ABR bara statistik över de som anländer till öarna, inte de som hindras från att göra det. Under samma period som över hundratusen personer stoppades av turkisk kustbevakning och polis anlände 59 457 personer till de grekiska öarna.

Över 42 000 människor är nu fast på de grekiska öarna, där de lever under fruktansvärda förhållanden.