Radar · Nyheter

”USA sänker tröskeln för kärnvapenkrig”

Trots massiv kritik fortsätter USA att utveckla sina kärnvapen.

USA har tagit fram ”mer användbara” kärnvapen som nyligen placerats ut på ubåtar. USA:s försvarsdepartement menar att det är ett nödvändigt svar på Rysslands utveckling på området medan kritiker varnar för att risken för en konflikt där kärnvapen används nu ökar.

De nya kärnvapnen är en del av USA:s Nuclear posture review från 2018. Enligt Reuters argumenterar militära talespersoner för att de här mindre kärnvapnen blir mer avskräckande eftersom de mer troligt kan komma att användas.

De nya kärnvapnen som USA kallar ”mindre och mer överlevnadsbara” har enligt Reuters en sprängkraft på närmare 20 kiloton och beskrivs vara i ungefär samma storlek som bomberna som släpptes över Hiroshima och Nagasaki 1945.

Dessa släckte uppskattningsvis 140 000 liv och människor lider än i dag av konsekvenserna.

– Oavsett om tanken är att det handlar om avskräckning så är det civila som drabbas vid en kärnvapenattack och konsekvenserna är katastrofala. Det finns ingen möjlighet för oss läkare och sjukhuspersonal att hantera en sådan katastrof, säger Åsa Lindström, akutläkare och ordförande för Svenska läkare mot kärnvapen i ett pressmeddelande.

Svenska läkare mot kärnvapen menar att USA:s strategi är ”livsfarlig”.

– Att tillverka mindre kärnvapen innebär att tröskeln sänks för att använda kärnvapen, det är en mycket hotfull situation. Vi vet att risken för att kärnvapen kommer att användas blir större desto fler kärnvapen som finns och desto mer hotfull situationen är. Enda sättet för att minska risken är att nedrusta, säger Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska Läkare mot Kärnvapen och medlem i ICAN:s styrgrupp.