Radar · Nyheter

Thunberg: ”Urfolket utgör frontlinjen”

Klimataktivisten Greta Thunberg talar vid klimatstrejk tillsammans med samiska barn och ungdomar i Jokkmokk.

Greta Thunberg höjde rösten för ursprungsbefolkningen under klimatmanifestationen på Jokkmokks marknad: Vi måste ge plats åt urfolk världen över för vi är beroende av dem även om vi inte inser det, sade miljöaktivisten.

Den samiska ungdomsorganisationen Sáminourra höll i en manifestation för klimatet på isen på Talvatisjön i Jokkmokk under fredagsförmiddagen. På plats var också den världskända miljöaktivisten Greta Thunberg och organisationen Fridays for future.

De samiska ungdomarna inledde med att berätta om hur klimatförändringarna slår hårt mot dem – bland annat hur de påverkar den för den den samiska kulturen och samhället så viktiga renskötseln.

Och Greta Thunberg förklarade varför hon anser det viktigt att hela världen lyssnar på de urfolk som nu höjer rösten för klimatet.

–Vi är i en akut klimatkris och ursprungsbefolkningarna världen över drabbas först och värst. De leder också kampen och gör mest motstånd. Urfolket utgör frontlinjen och vi stöttar er, sade hon inför den stora folkmassan som samlats för att bevittna manifestationen i samband med Jokkmokks marknad.

Thunberg anser att kunskapen som finns, bland annat i den samiska kulturen, är avgörande för framtiden:

– Lösningarna på klimatfrågan måste innehålla kunskap och visdom från ursprungsbefolkningarna. Vi måste lära av dem som lever av och med naturen, ge plats åt urfolk världen över för vi är beroende av dem även om vi inte inser det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV