Radar · Politik

Norrköpings stadsmuseum polisanmäls av Sverigedemokraterna

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Utställningen ”Medlöperi och motstånd” på Norrköpings museum handlar om de nazistiska rörelserna i staden under 1930-talet och andra världskriget. SD Norrköping polisanmäler nu museet för en två år gammal bild på deras partistyrelse som är med i utställningen.

På museets hemsida går det att läsa om den utställning som SD i Norrköping nu polisanmäler: ”… berättar om de nazistiska rörelserna i Norrköping under 1930-talet och andra världskriget samt lyfter fram de som valde att göra motstånd. Det är berättelsen om medlöparna, motståndarna och några av de flyktingar som kom till Norrköping under andra världskriget. Vi belyser även frågor kring främlingsfientlighet i vår samtid.”

En anslagstavla i utställningen ”Medlöperi och motstånd” visar upp nazismen då och nu. I en artikel med tillhörande bild syns SD Norrköpings partistyrelse. Detta har fått partiet att reagera starkt:

– Det är helt oacceptabelt att de hänger ut oss på ett sådant sätt”, säger Sverigedemokraternas gruppledare i Norrköping Darko Mamkovic till P4 Östergötland.

– Det är det lägsta jag har varit med om, att man försöker koppla 30-talets nazism med Sverigedemokraterna är ren galenskap. Att min styrelse finns med i samband med hakkors och grymheter som nazismen kan jag inte tolka som något annat än smutskastning, säger Darko Mamkovic till SVT Öst.

Museichef välkomnar anmälan

Norrköping stadsmuseums tillförordnade museichef menar att hon inte tror att de gjort något olagligt och välkomnar utredningen.

– Jag tycker naturligtvis att vi ska prövas om vi har gjort något fel men kommunens jurister har gått igenom alla våra texter och tittat på det här, säger Maria Modig chef på Norrköpings stadsmuseum till P4 Östergötland.

Maria Modig säger till Tidningen Folkbladet Norrköping  att hon har haft ett samtal med SD:s gruppledare i Norrköping och förklarat varför de figurerar i utställningen trots att flera andra partier också har haft enskilda medlemmar med nazistiska sympatier. De folkrörelser som födde Sverigedemokraterna var just de fascistiska och nationalsocialistiska – till skillnad från andra partier.

– Men Sverigedemokraterna föddes ju genom den nazistiska rörelsen, vilket vi säger, säger Maria Modig till Folkbladet.

Bruna rötter ett faktum

När SD:s partiledare Jimmie Åkesson intervjuades i Ekots lördagsintervju i helgen konstaterade den politiska kommentatorn efter intervjun att SD till skillnad från sina nordiska systerpartier har en bakgrund kopplad till nationalsocialistiska rörelser, något som enligt kommentatorn kan vara besvärande för partiet.

Sverigedemokraterna grundades 1988 av före detta medlemmar i bland annat rörelsen Bevara Sverige Svenskt, som hade grundats på 1970-talet. Fram till sent 90-tal hade SD Bevara Sverige Svenskt som slagord.

Även om Sverigedemokraterna är ett relativt nybildat parti har de via både nedlagda partier, organisationer och flera individer kopplingar tillbaka i tiden till nationalistiska och fascistiska grupperingar som sträcker sig tillbaka till 1930-talet, något som bland annat har beskrivits av forskaren Helene Lööw.