Radar · Nyheter

Indianintresse ledde till unikt jätteåtal

Mannen annonserade bland annat  ut klor från pumor.

På nätet bjöd mannen ut klor av svartbjörn och fjädrar av vithövdad havsörn. Han misstänks för grovt artskyddsbrott och målet är det största i sitt slag hittills i Sverige, enligt åklagaren.

Mannen, som är i 50-årsåldern, var sedan barnsben intresserad av indianer. Det drev honom att samla på örnfjädrar, björnklor och andra djurdelar som kunde förknippas med de amerikanska urfolken.

När han 2016 erbjöd en hel havsörn till försäljning på nätet fick polisen upp ögonen för honom. Han misstänktes för jaktbrott, men det visade sig att örnen var inköpt från en konservator i Norge.

Men innan smugglingen från grannlandet ledde till åtal fick polisen syn på flera annonser på Facebook där mannen bjöd ut olika djurdelar.

Svartbjörn och puma

Bland de föremål som mannen försökt sälja finns klor från svartbjörn och puma, huvudfjädrar och delar av kungsörn, havsörn och vråk. Han har bjudit ut vargskinn och vargklor, skinn från pytonorm och ett kranium och klor från en brunbjörn.

– Vi har sett en speciell gren av brottslighet i det här ärendet, där man är intresserad av indiankultur. Det handlar om att man köper och säljer de här skyddade arterna för att utöva kulturen, säger kriminalinspektör Anna Bergquist som arbetat med målet.

Nu åtalas mannen vid Alingsås tingsrätt för tre fall av grovt art artskyddsbrott, som omfattar över 200 annonser i olika grupper på Facebook där mannen har salufört och i vissa fall sålt djurdelar till flera kunder. Han åtalas även för smuggling för en kungsörn som ska ha importerats från Norge.

Handel med den här typen av djur är strikt reglerad och att köpa och sälja utan tillstånd från Jordbruksverket är straffbart.

Christer Jarlås, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, anser att brotten är grova då de ska ha utförts som led i systematisk brottslighet över lång tid och i vinstsyfte. Omfattningen av försäljningen gör målet till det största i sitt slag i Sverige hittills, enligt Jarlås.

Mycket av handeln har skett över Facebook-appen Messenger, och för att ta del av äldre information behövde de tillgång till Facebooks servrar.

– Så vi gick till en amerikansk åklagare som förde talan i amerikansk domstol vilket ledde till att Facebook tvingades lämna ut uppgifter, säger Jarlås.

Piggsvinstaggar

Vid husrannsakan hemma hos mannen och på andra platser han haft tillgång till, bland annat i Småland, gjordes dessutom över 100 beslag. Där hittades till exempel drömfångare med fågelfjädrar, fjäderskrudar, halsband av djurtänder och piggsvinstaggar.

Åklagaren kommer att yrka på minst ett och ett halvt års fängelse för mannen.
Kriminalinspektör Anna Bergquist hoppas att ärendet kan ge vägledande praxis för polisens arbete med artskyddsbrott, både vad gäller straff och bevisbörda.

– Utredningarna tar generellt lång tid, så vi har inte kommit fram till många domar. Det finns många punkter där lagstiftningen inte är prövad, säger hon.

Var alla djurdelarna kommer ifrån har inte till fullo kunnat kartläggas. Men bland annat tros en del ha inköpts vid möten med likasinnade samlare vid en större nöjesanläggning.

– Det verkar vara en plats där många som har ett sånt här intresse träffas och bedriver handel, säger Christer Jarlås.

Mannens advokat har avböjt att kommentera åtalet.

TT
Artskyddsbrott innebär att man bryter mot någon av de regler som finns till skydd för vilda djur och växter. Det kan exempelvis handla om att skada fridlysta djur eller växter i den svenska naturen. Det kan även handla om att importera, köpa eller sälja sådana arter som är skyddade enligt internationella regler, bland annat CITES-konventionen.
Artskyddsbrott och grovt artskyddsbrott regleras i Miljöbalken. Straffet för grovt artskyddsbrott omfattar fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.
Källa: Polisen