Radar · Integritet

Du kan betala notan med ansiktet i finskt pilotprojekt

Ansiktsbetalning, som nu testas i Finland, finns inte Sverige, enligt Anders Edlund på Getswish, ett samarbetsprojekt mellan större svenska banker.

Över 2 000 finländska kunder har testat att betala med ansiktet i caféer, enligt Sveriges radio. Bakom undersökningen, den största i sitt slag inom ansiktsbetalning i Europa, står finanskoncernen OP-gruppen.

Sex caféer i Finland utrustades med en surfplatta som läser av kundernas ansikte med en kamera. Med hjälp av biometrisk data fastställs vem som ska stå för räkningen.

Biometriska uppgifter rör en persons ”fysiska, fysiologiska eller beteendemässiga egenskaper” och gör det möjligt att identifiera människor till exempel genom ögonskanning, enligt svenska Datainspektionen.

– Praktiskt taget alla som har tagit ansiktsbetalning i bruk fortsätter att betala med ansiktet i stället för med bankkortet i caféerna, säger Kristian Loma på OP-gruppen till Sveriges radio.

Enligt Anders Edlund på Getswish, ett samarbetsprojekt mellan större svenska banker, finns inte sådan ansiktsbetalning i Sverige.

– Jag vet inte att något sådant försök pågår i Sverige just nu. Det kräver ny utrustning ute hos butiker och man måste även ha ett betalsätt kopplat till det, säger han till Sveriges radio.

För att betala med ansiktet behöver kunden ladda ner en app till sin telefon, skanna in sitt ansikte och ge appen bankinformation, uppger Loma till Svenska yle. Enligt honom sparas inte en bild på ansiktet utan en matematisk mall med ansiktets karakteristiska.

Ansiktsigenkänning har börjat användas i flera sammanhang men är inte okontroversiellt och kritiker varnar för risken med ett övervakningssamhälle.