Radar · Nyheter

Bolag vill skjuta älgar från helikopter

Minskar älgarnas stress när jakten bedrivs från helikopter? Det statliga bolaget Sveaskog påstår det.

Det statliga skogsbolaget Sveaskog har ansökt om tillstånd för att få jaga och skjuta 32 älgar från helikopter.  Länsstyrelsen i Norrbotten har sagt nej men bolaget kommer att överklaga.

Mikael Lundberg, skogsvårdschef på Sveaskog, sa nyligen i en intervju med Sveriges Radios Ekot att älgarna ”äter upp vår skog, de tuggar i sig en hel del.”

– Som det ser ut nu så planterar vi nya plantor som sedan älgarna äter upp vintertid och vi får vite från Skogsstyrelsen för att vi inte lyckas uppfylla lagkravet, förklarar Mikael Lundberg i ett pressmeddelande. 

I ansökan till länsstyrelsen i Norrbotten skriver bland annat Sveaskog, enligt tidningen Svensk Jakt, att ”det är uppenbart att det för att förhindra ytterligare allvarlig skada på skogen är nödvändigt att bolaget ges tillstånd att genomföra skyddsjakt i området”.

Men här handlar det alltså inte om någon vanlig skyddsjakt på 32 älgar utan i första hand från luften, i helikopter. Något som länsstyrelsen i Norrbotten inte anser vara motiverat. 

Sveaskog hävdar däremot att helikopterjakt är en effektiv metod ”som utsätter älgarna för mindre stress och skada jämfört med en utdragen skyddsavskjutning på traditionellt sätt”. 

Sveaskog uppger att de kommer att överklaga länsstyrelsens avslag på ärendet. På sajten natursidan.se går det att läsa mer om det här. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV