Radar · Mänskliga rättigheter

Skräms och trakasseras – dödsstöten för ryska miljöorganisationer 

Andrey Rudomakha, ordförande för miljöorganisationen Environmental watch for northern Caucasus, har uppplevt såväl attacker mot sig själv som mot organisationen.

Räder av beväpnade och maskerade män, inslagna dörrar, överdrivet våld och konfiskering av all elektronik – tidigt på morgonen. Det är metoder som om och om igen används för att försvåra miljöorganisationers arbete i Ryssland. Det skriver Human rights watch.

Sju gånger sedan 2016 har miljöorganisationen Environmental watch for northern Caucasus, EWNC, fått påhälsning av en särskild polisenhet som lagt beslag på deras datorer, hårddiskar och minneskort under timslånga räder. Senaste tillfället var i mitten av november, berättar ordförande Andrey Rudomakha för Human rights watch medarbetare Damelya Aitkhozhina i en opinionstext i The Moscow Times.

Enligt anklagelserna ska två av räderna ha varit del av en brottsutredning, men en intressant detalj är att inga andra av räderna mot misstänkta och vittnen i utredningen utfördes av maskerade, beväpnade män.

"Undergräver organisationens arbete"

”Allt detta väcker frågan om räderna på EWNC var i genuin strävan efter en brottsutredning eller helt enkelt en möjlighet att rikta in sig på och trakassera miljöaktivister. Datorerna och annan elektronik som konfiskerats under tidigare räder släpps månader senare, vilket effektivt undergräver och förlamar organisationens arbete”, skriver Damelya Aitkhozhina.

EWNC har under flera år rapporterat om olika miljöproblem i norra Kaukasus, bland annat om effekterna av de olympiska spelen i Sotji 2014. Samtidigt måste de också på laglig väg bemöta attackerna mot organisationen. Bland annat har myndigheterna försökt att stämpla EWNC som ”utländska agenter” enligt en lag som skulle försvåra deras arbete i landet betydligt. Hittills har de dock vunnit i högre domstolsinstanser.

Brott mot miljöorganisationer uppklaras inte

Samtidigt utreds inte brott mot miljöorganisationer och aktivister på samma noggranna sätt. Andrey Rudomakha blev till exempel attackerad och hamnade på sjukhus under 2017, men trots att det hela fångades på en övervakningskamera har ingen åtalats. På samma sätt blev ett event som EWNC höll tillsammans med Greenpeace Ryssland attackerat utan några påföljder för de som utförde det.

Under 2017, som Ryssland utsetts till ”year of ecology” fick 14 miljöorganisationer antingen stänga ner eller lägga ner allt arbete på grund av lagen om ”utländska agenter”.

”Ryska federala och lokala myndigheter i Krasnodar måste revidera sina prioriteringar och fokusera på att skydda och hjälpa det viktiga arbetet som samhällsaktivister gör istället för att fortsätta trakassera och skrämma dem och skydda dem som attackerar dem”, skriver Damelya Aitkhozhina.