Radar · Morgonkollen

Klart: Danmark stänger över jul och nyår

Statsminister Mette Frederiksen (S) vill få kontroll över den danska smittspridningen innan jul.

Danmark stänger ner stora delar av samhället över jul och nyår. Det var dystra decemberbesked som levererades från statsminister Mette Frederiksen (S) under måndagens presskonferens.

För att stävja spridningen av covid-19 stängs från och med onsdag totalt 38 danska kommuner, däribland de tre storstadsregionerna Köpenhamn, Århus och Odense, delvis ned.

Restauranger, barer, biografer, teatrar och träningsanläggningar måste stänga. Hämtmat får dock fortsätta erbjudas. Dessutom skickas samtliga skolbarn från femte klass och uppåt på ”tidigt jullov”, enligt Frederiksens besked. Offentligt anställda som inte redan jobbar hemifrån måste börja göra det.

Dessa påbud gäller hela december, och nyårsveckan ut till och med den 3 januari. Men Frederiksen menar samtidigt att om färre smittas blir julen bättre för många.

– Genom att vara hemma i stället för att gå ut är du med och bryter smittokedjorna. Du är med och bidrar till att folk kan fira jul.

"Kommit långt"

Statsministern upprepar riktlinjer från Sundhedsstyrelsen, den danska motsvarigheten till svenska Folkhälsomyndigheten, om att max tio personer samlas på julafton och att man håller två meters avstånd till andra exempelvis vid sång.

– Smittan är för hög och situationen för bekymrande, säger Frederiksen.

– Jag vet mycket väl att de besked vi kommer med i dag är nedslående för vissa. Men det är viktigt att förstå att vi har kommit långt tack vare en stor, gemensam insats, fortsätter hon.

Danmark har ett mycket lägre antal dödsoffer jämfört med Sverige; drygt 150 döda per miljon invånare, medan den svenska siffran närmar sig 700.

Över 2 000

Frederiksen kungör också att vissa restriktioner som finns sedan tidigare, bland annat regeln om max tio personer, förlängs ännu längre, till och med februari.

Redan på söndagskvällen meddelade statsministern i en video på Facebook att en geografisk, målinriktad och delvis nedstängning har förberetts under helgen.

De danska åtstramningarna sker i ljuset av växande virussiffror – enligt den senaste dygnsstatistiken har Danmark nu för första gången över 2 000 nya registrerade fall på en dag. Och antalet som vårdas på sjukhus för covid-19 har tickat upp till över 300 patienter.