Radar · Miljö

Fukushima: Japan vill släppa ut radioaktivt vatten – nu växer kritiken

Antalet behållare med radioaktivt vatten utanför Fukushimas kärnkraftverk fortsätter att växa och snart måste ett beslut tas om vad som ska hända med det.

Över en miljon liter radioaktivt vatten från kärnkraftverket Fukushima måste snart ta vägen någonstans. Men Japans planer på att släppa ut det i havet har väckt kritik från många håll. FN:s experter är ”djupt bekymrade”.

Det har gått över nio år sedan kärnkraftsolyckan i Fukushima i mars 2011. Sedan dess har ett tusental behållare förvarat vad som nu är uppemot 1,2 miljoner liter radioaktivt vatten som använts för att kyla ner de förstörda reaktorblocken. Men till sommaren 2022 beräknas lagringsutrymmet vara fullt, och vad som i slutändan ska hända med detta vatten är ännu inte beslutat. Regeringsdokument från i december förra året visar att planerna lutar åt att antingen släppa ut vattnet i havet eller att låta det avdunsta till luften.

Det troligaste scenariot är ett gradvis utsläpp till havet, vilket väckt mycket kritik från lokalinvånare, fiskerinäringen, miljöorganisationer och grannländer som Sydkorea.

Lokala fisket redan drabbat

”De lokala fiskarna och invånarna kan inte acceptera utsläpp av vatten,” sade Takami Morita från National research institute of fisheries science i ett pressmeddelande.

Det lokala fisket har redan drabbats hårt, då efterfrågan på fisk från området sjunkit till en femtedel av vad den var innan olyckan, skriver Deutsche Welle.

”Människor har förlorat många saker: vår livsförsörjning, vårt syfte med livet, vårt samhälle, vår dyrbara tid med vänner, grannar och familjer,” sa Ayumi Fukakusa från Friends of the earth Japan till den egna radiokanalen Real world radio.

Organisationen har startat en namninsamling där man uppmanar regeringen att inte släppa ut vattnet i havet utan att i stället undersöka alternativen med förvaring på land.

FN-experter "djupt bekymrade"

Men under sommaren har processen med att ta in allmänhetens åsikter skyndats på. Dessa konsultationer skulle ha hållits först efter de Olympiska spelen, som blev inställda på grund av coronapandemin. Detta fick fyra FN-experter att reagera och i juni skriva ett öppet brev till den japanska regeringen.

”Vi är djupt bekymrade över rapporter om att Japans regering har påskyndat sin tidslinje för utsläpp av radioaktivt avloppsvatten i havet utan tid eller möjlighet till meningsfulla samråd”, skriver de.

De fyra experterna (FN:s särskilda rapportörer för farligt avfall, rätten till mat, rätten till att samlas och föreningsliv samt rätten för ursprungsfolk) uppmanar regeringen att ge tillräckligt med tid för konsultation med allmänhet både i Japan och grannländerna och att skjuta på eventuella beslut tills efter att covid-19-krisen passerat och ordentliga konsultationer kan hållas.

”Covid-19 får inte användas som ett sätt att distrahera från beslut som kommer att ha djupa konsekvenser för människor och planeten under kommande generationer […] Det kommer att få allvarliga effekter på livsförhållandet för lokala japanska fiskare, men också de mänskliga rättigheterna för människor i och utanför Japan”, skriver de.

Oklart hur radioaktivt vattnet är

Hur radioaktivt vattnet egentligen är har varit omdebatterat. Energiföretget Tepco som ansvarar för Fukushima meddelade förra året att majoriteten av vattnet enbart innehöll tritium, en isotop av väte som enligt experter ska ha en relativt låg hälsorisk. (Svenska livsmedelsverket har satt en gräns på 100 becquerel per liter som säkert för dricksvatten).

Men förra sommaren fick företaget erkänna att endast en femtedel av vattnet hade behandlats effektivt av de filter man använt och att mer än tre fjärdedelar fortfarande innehöll andra radioaktiva ämnen, dessutom på en nivå som de japanska myndigheterna ansåg vara för höga för att anses vara säkert för mänsklig hälsa, det rapporterar New York Times.

Företaget har nu sagt att de ska göra en ny filtrering av vattnet för att det ska kunna bli säkert att släppas ut. Men oavsett hur väl vattnet filtreras så är förtroendet för företaget skadat.

”De pratar om att släppa ut vattnet,” sa Yoko Niitsuma, fru till en fiskare i området, till New York Times. ”Det betyder i sig att de inte tänker på oss.”

Ett utsläpp av det radioaktiva vattnet skulle innebära ett hårt slag mot de lokala fiskarna och handlar om såväl lokalbefolkningens mänskliga rättigheter som ursprungsfolken i området, skriver Baskut Tuncak, FN:s särskilda rapportör om farligt avfall, i Japanska tidningen The Mainichi.

”Urbefolkningar har en internationellt erkänd rätt till fritt, föregående och informerat samtycke. Detta inkluderar utsläpp av avfall i deras vatten och åtgärder som kan förorena deras mat. Oavsett hur liten den japanska regeringen tror att denna förorening kommer att vara av deras vatten och mat, finns det en obestridlig skyldighet att samråda med potentiellt drabbade ursprungsbefolkningar som den inte har uppfyllt”, skriver han.

Just nu är halterna av tritium i avfallsvattnet för höga för att anses säkra att släppa ut. Dessutom finns det bland annat 30 000 megabecquerel av strontium-90 i vattnet, skriver miljörättsadvokaten Duncan Currie och kärnkraftspecialisten Shaun Burnie, Greenpeace Tyskland, i en debattartikel i den sydkoreanska tidningen Hankyoreh.

Detta ämne ”absorberas av kroppen på liknande sätt som kalcium där det ökar risken för att utveckla leukemi”, skriver de.

De konstaterar att Japan måste följa internationell lag som förbjuder betydande, gränsöverskridande miljöskador och att det inte går att rättfärdiga ett beslut att släppa ut radioaktivt vatten om det finns ett genomförbart alternativ.

Och det finns ett tydligt alternativ, menar de. ”Den enda godtagbara vägen framåt för den japanska regeringen är att avsluta sina utsläppsplaner, förbinda sig till långsiktig lagring och bearbetning.”