Radar · Politik

Rysk nationalistgrupp med NMR-koppling terrorstämplas

De två svenska nationalisterna som dömdes för bombdåden i Göteborg, till vänster på bilden, på kurs i Ryssland.

USA:s utrikesdepartement terrorstämplar den ryska högerextrema organisationen Ryska imperiska rörelsen. Ett avgörande skäl är bombdåden i Göteborg 2016 och 2017, som utfördes av svenska nazister som hade tränats i strid av Ryska imperiska rörelsens paramilitära gren, uppger tidningen Expo.

”Den här gruppen har blod på sina händer”, uppgav Nathan Sales, USA:s samordnare för kontraterrorism när nyheten presenterades på State Departments hemsida.

Därmed blir organisationen Ryska imperiska rörelsen (RIR) den första vit makt-organisationen som förs upp på USA:s lista över utländska terrororganisationer.

Bakgrunden är bland annat att RIR erbjuder paramilitär träning till nazister på sina träningsanläggningar i Sankt Petersburg och som exempel på aktiviteter till att RIR först upp på listan nämnde den amerikanske samordnaren specifikt bombdåden i Göteborg 2016 och 2017.  Där bland annat en bomb detonerade utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg.

Enligt Expo har svenska nazister utbildats i strid i Sankt Petersburgs förorter inom ramen för det fascistiska paramilitära utbildningscentret Partizan, som är RIR:s paramilitära gren. Expressen och Expo avslöjade det första mötet som skedde på svensk mark mellan de dömda bombnazisterna och de ryska högerextremisterna.

USA:s terrorklassning innebär att USA:s finansdepartement kan frysa rörelsens tillgångar i USA och att amerikanska medborgare förbjuds genomföra transaktioner med organisationen.

– Vi bekräftar att vi känner till uppgifterna om att amerikanska myndigheter har terrorklassat den här ryska organisationen, säger Dag Enander, vid Säkerhetspolisens presstjänst, till TT.

Han vill inte gå in på om den amerikanska terrorklassningen påverkar Säpos operativa arbete, men säger till TT:

– Det är ingen nyhet. Vi tryckte nyligen i vår årsbok på att det finns en koppling mellan främmande makt och extremistmiljöerna där en polariserande utveckling understöds av främmande makt.

Fakta: Bombdåden i Göteborg

• 11 november 2016: En bomb detonerade sent på kvällen utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. Materiell förstörelse, men ingen människa skadades.
• 5 januari 2017: En bomb detonerade vid ett migtrantboende i Västra Frölunda. En anställd fick livshotande skador i sitt högra ben och har opererats tio gånger sedan händelsen.
• 25 januari 2017: En bomb upptäcktes på Lilleby Camping. Bomben detonerade aldrig men hade kunnat orsaka allvarliga skador.
• Tre män med kopplingar till NMR dömdes för dådet mot migrantboendet på Lilleby camping. En då 23-årig man dömdes även för attentatet mot Syndikalisternas lokal.
• 23-åringen och en då 51-årig man dömdes i tingsrätten, men friades senare i hovrätten för bombdådet mot migrantboendet i Västra Frölunda.
Ingen av de dömda åtalades för terrorism
Källa: TT, Expressen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV