Energi · Mat med Jenny

Recension: Veganska matlådor med och utan finess

Att jobba hemma är vanligt i virustider.

Det har länge varit riktigt tunnsått på marknaden för veganska matlådor. Men precis som inom övriga segment inom växtbaserad mat, har det börjat röra på sig. Syre testar tio färdiga lunchlådor. Håller de måttet?

De flesta lådor hittas i frysdisken. Vegme sticker ut med sina kylda varor och har även satt agendan för en större bredd bland färdigrätterna. När vegobullarna med potatismos och brunsås lanserades, var det många som hurrade. Men motsvarar det höga priset förväntningarna?

En annan aktör som just satt sin fot på veganmarknaden är Dafgård, som även de satsar på bullar med mos, dock billigare och fryst. Räcker de ända fram? Frysrätter har ofta problem med det visuella intrycket. Sällan motsvarar rätten den bild som frontas på förpackningen. Vi tar oss en titt, på allt från ris och nudlar till mos och pasta.

Vegme – Vegobullar med mos – BÄST!

Kyld rätt med sojabaserade köttbullar, potatismos, ärtor, brunsås och även en medföljande plastburk med lingon. Moset har en genuin, hemlagad känsla men är lite stabbigt. Brunsåsen smakar okej, men är lite lös och grynig. Det hade varit trevligt med stekyta på bullarna. Över lag en hyfsad mikrorätt och visuellt snygg men kostar nästan dubbelt så mycket som vissa andra färdigrätter.
Vikt: 400 gram
Cirkapris: 60-65 kronor
Betyg: 3,5/5

Vegme – Thaigryta

Kyld rätt med pulled Vegme-strimlor, grönsaker, röd currysås med kokosmjölk och jasminris. Portionen upplevs som mindre än vegobullarna, men har samma vikt. Mättnaden är dock helt okej. Rödcurryn är trevlig men saknar det lilla extra som bryter av. En nypa thaibasilika hade suttit fint. Riset är bra för att vara en mikrorätt. Visuellt godkänd.
Vikt: 400 gram
Cirkapris: 60-65 kronor
Betyg: 3/5

Dafgård – Leifs köttfria köttbullar

Fryst rätt med sojaköttbullar, potatismos och ärtor. Vegobullarna funkar hyfsat, men stekyta hade varit att föredra. Moset känns inte bra alls med tydlig pulvermoskänsla i både smak och konsistens. Såsen har buljongpulverkaraktär och får inte godkänt. Över lag kommunicerar rätten inte särskilt mycket smak. Halvtrist och ser torftig ut i förpackningen.
Vikt: 420 gram
Cirkapris: 35-40 kronor
Betyg: 2,5/5

Matlådor från Vegme, som blev testets vinnare, Dafgårds och ICA, som blev testets förlorare
Matlådor från Vegme, som blev testets vinnare, Dafgårds och ICA, som blev testets förlorare. Foto: Pressbilder

ICA – Tikka Masala – SÄMST!

Fryst rätt med indisk gryta med Oumph-strimlor, grönsaker och basmatiris. Detta är inte en rätt som funkar någonstans. Riset smakar som något som legat i en kantin i ett dygn. Grytbitarna är stora klossar helt utan smak. Själva såsen borde vara krämigare och ha bredare smakpaljett, men faller dessvärre på de ohyggliga senapsfröna som ger en rysande effekt vid varje tugga.
Vikt: 380 gram
Cirkapris: 45-50 kronor
Betyg: 1/5

ICA – Pasta Arrabiata

Fryst rätt med pasta, Oumph-strimlor, tomatsås och grönsaker. Pastan har överraskande bra tuggmotstånd. Arrabiatan är het som sig bör och såsen består i huvudsak av soltorkade tomater och svarta oliver. Mycket umami och hyfsad rätt, men får en minuspoäng för de smaklösa och malplacerade Oumph-bitarna. Visuellt är rätten riktigt tråkig.
Vikt: 380 gram
Cirkapris: 45-50 kronor
Betyg: 3/5

Veg it up – Savoury yakisoba

Fryst rätt med sojabönor, grönsaker och nudlar. Intressant att rätten faktiskt ser roligare ut i verkligheten än på förpackningen. Det betyder dock inte att den är rolig alls. Nudlarna har hyfsad stuns men såsen är mest en uddlös sky med ton av sesamsås. Allt är toppat med edamamebönor och överdimensionerade kålbitar. Enformig i smak och ingredienser.
Vikt: 300 gram
Cirkapris: 35-40 kronor
Betyg: 2/5

Veg it up – Spicy basil sauce

Fryst rätt med sojafärs, shiitake och nudlar. Den här rätten är betydligt roligare än sin yakisobakusin. Framför allt gör sojafärsen och svampen rätten mer matig och tuggig, även om färsen kanske är lite väl finfördelad. Smakerna är kraftigare med thaibasilika, limeblad och chili. Nudlarna har bra tuggmotstånd och över lag är detta en rätt som går att återvända till.
Vikt: 380 gram
Pris: 35-40 kronor
Betyg: 3/5

Färdiga lunchlådor från Veg it up, Findus och Felix
Färdiga lunchlådor från Veg it up, Findus och Felix. Foto: Pressbilder

Findus – Pease bowl chiligryta

Fryst rätt med chiligryta med Pease ärtfärs, kikärtor, svarta bönor och grönsaker. Bilden på förpackningen ser oerhört inbjudande ut. I verkligheten är detta en lite svårplacerad rätt. Konceptet bowl funkar inte alls. Det känns varken som chiligryta eller bowl. Eller både och, fast det inte passar ihop. Picklad rödlök känns malplacerat. Uddlöst i smakerna och något vattnig.
Vikt: 380 gram
Cirkapris: 40-45 kronor
Betyg: 1,5/5

Findus – Pease bowl teriyaki

Fryst rätt med pulled Pease med teriyakisås, svart och vitt ris och sugarsnaps. Den här rätten lever främst på en sak: Det är en jäklig god teriyakisås. Det är en hyfsat balanserad och varierad rätt som toppas med fräscha och krispiga sugarsnaps. Riset är bra för att vara en färdigrätt. Pulled Pease är en okej produkt som tillför skön tuggighet. Slår inte kullerbyttor men håller ihop bättre än chiligrytan.
Vikt: 380 gram
Cirkapris: 40-45 kronor
Betyg: 3/5

Felix – Coconut bean curry

Fryst rätt med bönor, garam masala, grönsaker, kokos och bulgur. Visuellt är rätten inledningsvis en katastrof, men när man vänder runt uppenbarar sig en inbjudande sås. Dock är glädjen kortvarig. Bulguren är lite vattnig, grönsakerna smaklösa och såsen – som för all del är krämig och smakrik – gör hela rätten till en låda puré. Inget bryter av och man tröttnar snabbt.
Vikt: 380 gram
Pris: 35-40 kronor
Betyg: 2/5