Radar · Morgonkollen

”Pollenmedicinering viktigare än någonsin”

Pollensäsongen drar snart i gång på allvar.

Pollensäsongen har inte dragit i gång på allvar. Men redan nu bör allergiker börja medicinera, inte minst med tanke på coronaviruset. – Det är viktigare än någonsin att man inte slarvar med sin medicinering, säger Kristina Ljungros på Astma- och allergiförbundet.

Mitt i coronakrisen är många pollenallergiker oroliga för om det ska kunna gå till jobbet, eftersom direktiven är att stanna hemma så fort man känner symtom som skulle kunna tyda på att man har drabbats av covid-19. Just därför blir det i år extra viktigt att sköta sin allergimedicinering. Om den visar sig ha effekt kan man dra slutsatsen att symtomen sannolikt beror på allergin och att det därmed är okej att gå till jobbet.

"Vill göra rätt för sig"

– Vi får många frågor från folk som vill göra rätt för sig, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Astma- och allergiförbundet.

– Det är viktigare än någonsin att man inte slarvar med sin medicinering. Det finns receptfri medicin och om den inte hjälper är det viktigt att man får hjälp i primärvården. Det kan tyckas som en petitess i sammanhanget just nu, men det är många som jobbar i samhällsbärande funktioner som vill bidra.

Högsäsongen dröjer

Det är alltså hög tid för allergiker att börja ta sin medicin i förebyggande syfte, inför den riktiga anstormningen av pollen som väntas senare i april. För även om vårvärmen drar in över landet dröjer det ett tag till innan det är högsäsong för björkpollen. Enligt måndagens pollenprognos väntas endast låga eller måttliga halter de närmaste dagarna, och då är det fjärrtransporterat björkpollen som det handlar om.

– Temperaturerna över en längre tid har varit så kalla att det nog har bromsat upp det lite, säger Åslög Dahl, forskare i botanik och ansvarig för pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.