Radar · Basinkomst

Pandemibasinkomst i Spanien kan bli permanent

"Vår ambition är att basinkomst blir ett verktyg som blir bestående, ett strukturellt, permanent verktyg", säger Spaniens finansminister och vice statsminister Nadia Calvino.

För att minska de negativa effekter som den globala covid-19 pandemin haft på den spanska ekonomin införs basinkomst inom kort i Spanien. Ett försök som kan bli kvar även efter krisen.

Försöket med basinkomst i Spanien är en av många åtgärder som regeringen planerar att införa för att minska effekterna som den globala Covid-19 pandemin haft på den spanska ekonomin. Det sa Nadia Calvino, finansminister och vice statsminister i en tv-sänd intervju i söndags, enligt nyhetssajten Bloomberg.

Tidigare har regeringen presenterat olika stödpaket för företagare men basinkomstförsöket, som kommer att startas så snart som möjligt, riktas främst mot barnfamiljer.

– Vår ambition är att basinkomst blir ett verktyg som blir bestående, ett strukturellt, permanent verktyg, sa Calvini i intervjun med tv-kanalen La Sexta.

Efter Italien är Spanien det land som drabbats värst av Covid-19-pandemin i Europa och regeringen har utlyst undantagstillstånd och utegångsförbud, vilket lett till förödande konsekvenser för den spanska ekonomin.