Radar · Arbetskritik

V: Slopa karensdagen för sjuka

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Vänsterpartiet föreslår i sitt budgetalternativ att karensdagen i sjukförsäkringen tas bort helt liksom småföretagens ansvar för sjuklön. Och det ska inte kosta mer än 2 000 kronor per år att gå till tandläkaren, genom ett högkostnadsskydd.

– Det är orimligt dyrt att gå till tandläkaren i dag, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson på en pressträff om partiets budgetmotion.

Partiet säger som väntat nej till regeringens och samarbetspartiernas förslag om att sänka arbetsgivaravgifterna för unga mellan 19 och 23 år, ett förslag som går på 9 miljarder i minskade intäkter på årsbasis.

V har sagt att de vill försöka stoppa förslaget i riksdagen och Sverigedemokraterna har sagt sig vara villiga att vara med. Kristdemokraterna är också emot regeringens förslag.

Hänger på M

– Det hänger på Moderaterna, säger Ulla Andersson och framhåller att hon inte vet om M kan tänka sig att vara med och stoppa regeringens sänkning.

V föreslår att skatterna höjs med 33 miljarder på kapital och förmögenheter. Men totalt föreslår V skattehöjningar i olika former på 72 miljarder.

Det ska minska den ekonomiska ojämlikheten.

– Vi höjer för höginkomsttagare och för dem med stora tillgångar och sänker för dem med låga inkomster. Ingen med inkomster under 40 000 kronor i månaden får höjd skatt, säger Andersson.

På inkomster över 65 000 kronor i månaden respektive 80 000 höjs inkomstskatten i olika steg.

Lika skatt

En avdragsrätt införs för avgiften till a-kassan. Skatten ska vara lika för den som har inkomster från arbete och den som har sjukpenning, idag betalar den som har sjukpenning mer i skatt.

Partiet föreslår satsningar på vård, omsorg och skola med tolv miljarder 2021 och extra stöd till små kommuner i landsbygden på nära två miljarder nästa år.

Totalt har V förslag om 40 miljarder i olika stöd och tillskott till kommunerna och deras verksamhet.

Enligt partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson lägger V 70 miljarder mer än regeringen på reformer 2021.