Radar · Utrikes

Analys bekräftar ny nervgiftvariant i Navanyj

Ett foto utlagt av Aleksej Navalnyj på Instagram den 25 september föreställande honom själv och hans fru Julia.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, bekräftar att en tidigare inte påträffad variant av nervgift av novitjok-typ har hittats i den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Navalnyj själv säger i en ny intervju att ordern om att förgifta honom kom från president Vladimir Putin själv.

Navalnyj, en mångårig kritiker av president Putin, kollapsade på ett flyg från Tomsk till Moskva den 20 augusti. Efter frågetecken kring vården i Ryssland flögs oppositionsledaren till Tyskland. Tre västeuropeiska laboratorier – ett tyskt, ett franskt och ett svenskt – har slagit fast att han med all säkerhet förgiftades med det av Sovjetunionen framtagna nervgiftet novitjok.

Berlin har också bett OPCW om hjälp med att analysera den misstänkta förgiftningen och organisationen har samlat in egna biomedicinska prover från Navalnyj för en oberoende analys.

Nu uppger OPCW att granskningen av Navalnyjs blod och urin visar spår av ett gift som har ”liknande strukturella kännetecken” som gift av novitjok-familjen. Enligt uttalandet från OPCW visar analysen att det rör sig om en tidigare inte påvisad variant av gift ur novitjok-gruppen.

”Dessa resultat är en allvarligt oroande fråga”, skriver Fernando Arias, OCPW:s generalsekreterare.

Uppmaning till Kreml

Våren 2018 förgiftades den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury i Storbritannien i en attack som Kreml, liksom i fråga om Navalnyj, helt förnekar inblandning i.

Nu släpps ett gemensamt uttalande från OPCW:s samtliga 44 medlemsstater om fallet Navalnyj på den brittiska delegationens Twitterkonto:

”Vi uppmanar den ryska federationen, på vars territorium attacken ägde rum, att utreda och redovisa, på ett snabbt och öppet sätt, omständigheterna kring denna kemiska vapenattack”, står det.

Navalnyj: Putin beordrade

I en ny intervju säger sig Navalnyj inte veta exakt hur förgiftningen gick till. Men han är övertygad om att ordern kom från Putin, och sedan utfördes av rysk säkerhetstjänst.

Anledningen till att dådet utfördes nu säger Navalnyj är att det inom ett år ska hållas parlamentsval i Ryssland, och att han av maktens män ses som ett hot inför det.

– De förstod att det var stora, stora problem som hotar dem inför valet till statsduman, säger Navalnyj under intervjun.

Handen skakar

Den två timmar långa intervjun , gjord av den kände ryske youtubern Jurij Dud, är första gången Navalnyj visar sig på film efter förgiftningen.
Enligt uppgift hittades novitjok på en vattenflaska Navalnyj druckit ur på sitt hotell före flygningen.

Den 44-årige Navalnyj har skrivits ut från sjukhuset, men är kvar i Berlin för rehabilitering. Han säger att detta kan ta ytterligare ett par månader, och vid ett tillfälle under intervjun håller han fram sin hand för att visa att den skakar.

Samtidigt uppger han att hans hälsa har förbättrats avsevärt och i en fart som förvånat läkarna. Navalnyj har tidigare sagt att han tänker återvända till Ryssland.

Fakta: Novitjok – det händer i kroppen

Novitjok är ett samlingsnamn för en grupp nervgifter som togs fram i Sovjetunionen på 1970- och 1980-talen.
Det består av olika, avancerade blandningar av kemikalier. En av dem, kallad A-230, anses vara fem till åtta gånger dödligare än nervgasen VX.
Novitjok finns i form av vätska eller i fast form som ett mycket fint pulver.
Giftet har effekter som liknar dem från andra nervgifter. Det blockerar signaler från hjärnan till musklerna, vilket leder till att flera av kroppens funktioner kollapsar. Symtomen inträder inom 30 sekunder till två minuter.
Så drabbas kroppen:
Hjärnan: Kramper, förlorat medvetande eller koma.
Ögon: Sammandragning av pupillerna.
Lungor: Andnöd, överdriven vätskeutsöndring.
Hjärtat: Initialt högt blodtryck och ökad hjärtfrekvens som sedan sjunker till lågt blodtryck och minskad hjärtfrekvens. I dödliga fall drabbas den förgiftade av kvävning eller hjärtstillestånd.
Mage och tarmar: Illamående, kräkningar och diarré.
Hud: Överdriven svettning.
Källa: BBC