Det norska bolaget Nordic Salmon planerar att bygga en landbaserad fiskodling i Gunnarstorp i Bjuvs kommun. Nu vill grannarna i bostadsområdet bredvid stoppa bygget, rapporterar SVT.
10 000 ton lax ska fiskodlingen kunna producera årligen men bolaget Nordic Salmon hoppas kunna femdubbla den mängden på längre sikt. Anläggningen ska ha ett recirkulerande vattensystem och ha ett hållbart tänkande, enligt företaget.
Bredvid den planerade fiskodlingen ligger ett bostadsområde och grannarna där är oroliga för störningar och lukter. Flera av de som bor i Gunnarstorp menar att informationen har varit knapphändig från både kommun och företag. De hade önskat mer dialog med de boende.
– Av det vi har läst i handlingarna kan det förekomma både buller, lukt och mycket trafik så vi vill inte ha det alls här, säger Martina Pålsson, boende i Gunnarstorp till SVT.
Enligt SVT har det norska företaget lämnat in en tillståndsansökan till länsstyrelsen som ska utreda om fiskodlingen kan godkänns. Om den byggs så kan det betyda 60-80 arbetstillfällen i kommunen.
Billigare arbetskraft
Till Helsingborgs Dagblad berättar Nordic Salmon att en av orsakerna till att man vill förlägga fiskodlingen till Sverige är att lönerna är mycket högre i Norge och har drivits upp av landets oljeindustri och laxindustri.
– Anläggningen i Bjuv ger oss cirka fem kronor högre marginal per kilo odlad fisk, bland annat på grund av att Sverige är med i EU, säger Tore Lyng, vd Nordic Salmon till HD.
Flera fiskodlingar
Det planeras en liknande anläggning i Bjuv av företaget Foodhills AB på Findusfabrikens gamla område. Till Sveriges Radio P4 Malmöhus berättar vd Bengt Persson att miljötänk och hållbarhet ska prägla även denna anläggning.
– Om allt går enligt planerna ska vi kunna sätta ut den första fisken om två till tre år, men det kan ta upp till fem år, säger Bengt Persson.
En protestlista med hundra namnteckningar ska ha samlats in i Gunnarstorp, men Bjuvs kommun, som styrs av Sverigedemokraterna, välkomnar satsningen.
– Det passar in i vårt koncept. Det är positivt, men också många frågetecken som ska rätas ut som miljöfrågor och tillstånd från länsstyrelsen, säger kommunstyrelsens ordförande, sverigedemokraten Mikael Henrysson, till P4 Malmöhus.
Stort lidande för fisken
Syre har tidigare rapporterat om hur djurrättsrörelser som Fish welfare initiative vill höja fiskars status. Laxodling till havs har haft problem med sjukdomar hos fiskarna, antibiotikaanvändning och nedsmutsning av miljön. För att bekämpa laxlusen inom norska laxodlingar har enorma mängder väteperoxid hällts ut i fiskkassarna.
Jenny Krisch är forsknings- och projektstrateg på Fish welfare initiative med bas i London. Organisationen drog igång i juli 2019.
– Många kan inte relatera till fisk och att de känner smärta och fiskarna har försummats i debatten om djurvälfärd till helt nyligen, säger Jennifer Krisch till Syre.
Läs också i Syre:
Planerad laxodling i Säffle får kritik, 5 oktober 2020