Radar · Utrikes

Höga mörkertal omger våldtäkter mot Indiens fattiga daliter

Dalitkvinnor vid en väg i Yamuna Nagar i delstaten Haryana.

Det anmäls allt fler våldsbrott mot kvinnor i Indien. Men mörkertalet anses vara mycket stort när det gäller sexualbrott – inte minst de som drabbar daliter.

Enligt den indiska brottsstatistikmyndigheten, NCRB, ökade det totala antalet anmälda våldsbrott mot kvinnor med sju procent under förra året. Nästan 3 500 fall gällde våldtäkter som drabbat daliter, den grupp som tidigare kallades för ”oberörbara”.

De verkliga siffrorna är dock sannolikt mycket högre, eftersom mörkertalet anses vara mycket högt. Det säger Jacqui Hunt, som är Asien-chef vid Equality Now, en global organisation som verkar för flickors och kvinnors rättigheter.
Hon menar män från högre kaster utsätter dalitkvinnor för sexuellt våld för att demonstrera sin överhöghet.

– Kvinnors kroppar utnyttjas som en del i kampen för att bevisa högre kasttillhörighet – och för att trycka ner kvinnor, säger Jacqui Hunt till IPS.
Manisha Mashaal vid den indiska organisationen Swabhiman Society, som ger stöd till dalitkvinnor som utsatts för sexuellt våld, säger att en stor majoritet av våldtäkterna aldrig blir anmälda. Detta eftersom offren och deras familjer är rädda för repressalier.

Dessutom uppger hon att många av de daliter som utsätts för sexuellt våld är minderåriga, medan brottsstatistikmyndigheten inte registrerar kasttillhörighet i samband med sexualbrott mot barn.
Jacqui Hunt säger att många dalitkvinnor är beroende av personer som tillhör högre kaster för sin försörjning – vilket gör det ännu svårare för dem att anmäla förövare.

– Gärningsmännen och deras anhöriga utnyttjar ofta sin ekonomiska makt för att tysta offer och vittnen. De kan även förmå offren och deras familjer att gå med på privata uppgörelser, eller se till att de tvingas ge sig av från sina hembyar, säger hon.

Läs mer om Indien: Systematiska gruppvåldtätker av de allra fattigaste