Radar · Utrikes

Gigföretag vann mot facken i folkomröstning 

I Kalifornien hölls, i samband med presidentvalet, en folkomröstning och där väljarna sa ja till gigföretagen Uber och Lyft förslag.

I Kalifornien hölls en folkomröstning där 58 procent av väljarna röstade för att Gigföretagen Uber och Lyft i fortsättningen inte ska tvingas anställa sina förare, rapporterar tidningen Arbetet.

Folkomröstningen i Kalifornien om att avskaffa den lagstiftning som infördes 2018 och som gav arbetstagarstatus åt de som jobbar i gig-ekonomin slutade med en seger för Uber och Lyft.  Därmed förlorar förarna nu möjligheten till betald sjukfrånvaro, arbetslöshetsförsäkring och minimilön.

De båda företagen satsade miljarder på kampanjen, 200 miljoner dollar, motsvarande 1,7 miljarder kronor, enligt Dagens Industri.
Ett rekord för Kalifornien – aldrig tidigare har så mycket pengar satsats på att driva igenom ett lagförslag via valurnan. 

Facken å sin sida satsade knappt 20 miljoner dollar eller 173 miljoner kronor i omröstningen

Seger för Uber och Lyft innebär att företagen nu slipper ge sina förare betald sjukfrånvaro, arbetslöshetsförsäkring och minimilön. Fackförbunden menar att grundläggande skydd nu försvinner och att de ökar osäkerheten för förarna.

”Förare utnyttjas och förslaget var bara ett försök från Uber och Lyft att göra det lagligt, säger Lyft-föraren Jerome Gage, som kampanjat mot förslaget i Los Angeles”, till National Public Radio, och fortsätter:

”Nu måste vi organisera oss mer än någonsin och förbättra våra arbetsförhållanden”.