Radar · Integritet

Samtyckeslag nästa för Spanien

"Det är inte övergrepp, det är våldtäkt".

Spanien presenterade i veckan ett utkast till lagförslag som kommer innebära en rad förändringar gällande sexualbrott. I synnerhet ska fokus ligga på frågan om samtycke och definitionen av våldtäkt ska breddas.

Det nya lagförslaget har genomgått flera omarbetningar och innebär betydande förändringar av brottsbalken, med bland annat längre fängelsestraff för sexuella övergrepp och sexuella trakasserier. Huvudfokus ligger dock på frågan om samtycke, skriver El País. I dagsläget måste förövaren ha använt sig av hot eller våld för att gärningen ska klassas som våldtäkt, i annat fall benämns brottet som sexuellt övergrepp. Vid en presskonferens förklarade Spaniens jämställdhetsminister Irene Montero, som representerar Unidas Podemos, att samtycke uttryckligen måste ges, “inte nödvändigtvis verbalt”.

Lagförslaget har växt fram i kölvattnet av ett uppmärksammat fall av gruppvåldtäkt 2016 där gärningsmännen två år senare dömdes för sexuellt övergrepp och inte våldtäkt. Lagen innebär också att omständigheter som att förövaren är partner eller före detta partner till offret, eller om offret drogats, bedöms som förvärrande. Förebyggande åtgärder som utbildning ingår också i det omfattande lagförslaget som nu kommer att gå på remiss innan det återigen ska debatteras i kongressen.