Radar · Morgonkollen

Politiskt krav: Utred ex-kungen Juan Carlos

Spaniens tidigare kung Juan Carlos bör bli föremål för en parlamentarisk utredning, anser vänsteralliansen och regeringsparten Podemos, efter en medieuppgift om en utredning i Schweiz.

Utred Spaniens tidigare kung Juan Carlos för ekonomiska oegentligheter, det kräver vänsteralliansen Podemos, som sitter i landets regering.

Enligt en medieuppgift i Schweiz utreds Juan Carlos transaktioner i landet av schweiziska myndigheter. Ex-kungen abdikerade 2014 för att låta sin son Felipe ta över och har sedan dess ingen immunitet.

”Vi kommer att arbeta för att bilda en (parlamentarisk) granskningskommission för Juan Carlos de Bourbons påstått korrupta aktiviteter”, skriver Podemos kongressledamot Pablo Echenique på Twitter.

Flera mindre vänster- och katalanska separatistpartier har ställt sig bakom kravet. Podemos har sedan tidigare ett stående krav på en folkomröstning om monarkins vara eller icke vara i Spanien.

Tidningen Tribune de Genève rapporterade i tisdags att Juan Carlos ”hemliga pengar” utreds. AFP har kontaktat åklagarkammaren i Schweiz som inte har gett något svar om det.