Radar · Migration

Jimmie Åkesson utfrågad av polis i Turkiet

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blev utfrågad av turkisk polis i samband med att han skulle resa hem till Sverige, uppger partiets presschef Henrik Gustafsson.

Medieuppgifter gjorde under fredagseftermiddagen gällande att Åkesson gripits av polis efter att han delat ut flygblad till migranter vid den grek-turkiska gränsen. Men när TT når Henrik Gustafsson vill han inte kalla det för ett gripande.

– När han tog sig till säkerhetskontrollen och visade sitt pass ombads han att gå till sidan för vidare samtal. Han blev bortforslad till ett rum för vidare samtal.

– Samma sak hände med en annan person i personalen, i det samtalet var man intresserade av att ställa frågor kring vem han var, vad han jobbade med och vad hade gjort i Turkiet, säger Gustafsson.

"Ställer till det"

Åkesson landar på Kastrup senare under eftermiddagen.

Henrik Gustafsson tror att behandlingen av Åkesson beror på att Turkiet inte uppskattade Sverigedemokraternas flygblad där det stod att ”Sverige är fullt”.

– Det är klart att det ställer till det för den turkiska regeringen och den ambitionen som de har i nuläget. Min uppfattning är att det är det som de reagerar på.

Jimmie Åkesson reste tidigare i veckan till gränsen mellan Turkiet och Grekland för att dela ut de omtalade flygbladen, undertecknade ”Svenska folket och Sverigedemokraterna”.

Hård kritik

Åkessons agerande vid gränsen kritiserades hårt av flera andra partiledare i riksdagen.

Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centern, skrev till TT att agerandet inte var ”värdigt en svensk partiledare”, och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kallade agerandet för ”ynkligt”.

På fredagen kritiserade även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor SD-ledarens agerande.

– En enskild svensk politiker som ställer sig och delar ut flygblad vid gränsen står sig ganska slätt mot en person som Erdogan som cyniskt använder utsatta människor som en bricka i ett spel och använder sin militär för att trycka asylsökande mot gränsen. För min del är det ett oansvarigt sätt att använda sin tid på som beslutsfattare, sade hon till TT.