Glöd · Ledare

Grattis på internationella kvinnodagen då, hörni

På söndag är det internationella kvinnodagen, dagen då medierna fylls med debattartiklar och oändliga events fyller städerna; om förtryckande strukturer, om #metoo, om kroppsaktivism, om löneskillnader, om obetalt arbete i hemmet, om ansvaret för barnen, om det specifika våldet som riktas mot kvinnor.

Det är dagen då män på sociala medier glatt gratulerar kvinnor till att vara just kvinnor, åtföljt av olika sorts blomster-emojis, som om det vore mors dag eller någon annan lustig högtid och inte en global kampdag för kvinnors rättigheter. Någon kanske till och med köper en bukett tulpaner i fysiska livet för att fira kvinnan i sitt liv. Grattis älskling!

Det är dagen då forumen för kvinnohatande incels – alltså män som anser att de lever i ofrivilligt celibat och det är kvinnornas fel – fylls med extra mycket vrede eftersom feminismen faktiskt gått för långt och det är ju egentligen kvinnorna som styr samhället nu, det vet de med säkerhet – varför får de annars inte ligga kanske? I morse stod forskaren Johan Fernquist, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, i morgon-tv och berättade att Sverige kan vara det allra mest incel-täta landet i världen. Grattis alla kvinnor!

Det är dagen då diverse företag försöker profilera sig som aktivister och profitera på kvinnors utsatthet – exempelvis genom att erbjuda lite extrapriser på skönhetsprodukter. Unna dig, kvinna! Grattis!

Det är dagen då politiska partier och företrädare gör utspel om hur just de och deras politik skyddar, gynnar och främjar kvinnor bäst och mest. För vissa handlar det om att kvinnor ska ha rätt att jobba ihjäl sig i lika hög grad som män, för andra om att kvinnor ska tvingas ta av sig sina religiösa identitetsmarkörer för att vara jämställda, för ytterligare andra att föräldrapengen ska delas så exakt lika att det blir fullkomligt ohållbart för familjer där den ena föräldern av olika anledningar inte kan ta ut någon ledighet. Grattis kvinnor!

Det är även dagen då 35 miljoner kvinnor och flickor är flyktingar. Det är en dag lik alla andra dagar då Europa fortsätter hålla sina gränser stängda, då asylrätten är satt ur spel, då Jimmie står vid den grekisk-turkiska gränsen och delar ut flygblad om att Sverige är fullt, samtidigt som  kvinnor på flykt utsätts för systematiska sexuella övergrepp, våld, tvångsäktenskap, människohandel, dör i förlossningar och ser sina barn svälta, frysa ihjäl eller dö av sjukdomar som enkelt kunde förhindrats under andra omständigheter.

Jo men grattis på internationella kvinnodagen då, hörni.

UNHCR, Kvinna till kvinna och andra organisationer som hjälper kvinnor på flykt.

Jimmie Åkessons vidriga flygplansselfie på väg ner till Grekland.