Radar · Nyheter

27 döda i attack mot ceremoni i Kabul

Säkerhetsstyrkor anländer till platsen där tiotals dödades och skadades i en attack i Kabul på fredagsmorgonen.

Minst 27 personer har dödats och 29 har skadats i morgonens attack i Afghanistans huvudstad Kabul, uppger landets hälsodepartement.

Bland annat deltog den politiske ledaren Abdullah Abdullah i ceremonin, som hölls till den shiitiska ledaren Abdul Ali Mazaris minne.

– Attacken började med en smäll, uppenbarligen landade en raket i området. Abdullah och några andra politiker kom undan attacken oskadda, säger Abdullahs talesperson Fraidoon Kwazoon, som också närvarade.

Det är den första stora attacken i huvudstaden sedan ett avtal skrevs under mellan USA och talibanrörelsen i förra veckan.

– 27 kroppar och 29 skadade har förts bort med ambulans hittills, säger hälsodepartementets talesperson, som lägger till att antalet kan öka.

Talibanrörelsen säger sig inte ligga bakom attacken.

Förra året tog IS på sig en attack mot samma ceremoni, då minst elva människor miste livet.

På bilder i den afghanska tv-kanalen Tolo News syns människor springa från platsen samtidigt som skottlossning hörs. Skotten kom från en byggarbetsplats nära ceremonin i stadens västra delar, enligt en talesperson för inrikesdepartementet.

Afghanistans president Ashraf Ghani twittrar att attacken är ”ett brott mot mänskligheten och mot Afghanistans nationella enighet”.